Koncertom u Napretku Karlovački klavirski trio započeo ljetnu turneju

Zagreb, 29. lipnja 2021. godine. Sinoćnjim koncertom u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Karlovački klavirski trio započeo je svoju ljetnu koncertnu turneju po Hrvatskoj.

Iako su ljetne vrućine i europsko nogometno prvenstvo privukli ljude na otvorene prostore, oni ljubitelji dobre klasične glazbe koji su odlučili poslušati ovaj koncert mogli su uživati u virtuoznom muziciranju Karlovačkog klavirskog trija. Odabrani koncertni program, iako tehnički vrlo zahtjevan, svojom ljepotom i izvođačkim umijećem ostavio je odličan dojam na sve prisutne u dvorani.

Kao prva na programu našla se „BaladaRudolfa Matza, iako pijevna, ovom program donijela je liričnost i ukazala na emocionalnu dubinu kojom obiluju Matzova djela. Pitka, ali nimalo banalna skladba, uvodi nas u svoj svijet izražajnosti i spontane homogenosti ove vrste ansambla. Rudolf Matz pripadao je intelektualnom krugu zagrepčana koji su se početkom tridesetih godina prošlog stoljeća okupljali oko Napretka kao jednom od ključnih mjesta hrvatskog kulturnog i obrazovnog života toga vremena. Matz je također i skladatelj „Napretkove himne“ koja se još i danas izvodi prigodom svih važnijih manifestacija Društva.

Haydnov “Klavirski trio u G-duru br. 39” jedan je od tri trija koje je Joseph Haydn skladao 1795. godine i ujedno je i njegov najpoznatiji trio. Kako cijelom skladbom dominiraju klavirske dionice i ne čudi da su Haydnovi engleski izdavatelji toga vremena označili sva tri trija pod nazivom „Sonata za pianoforte u pratnji violine i violončela.“ Naposlijetku Finale zbog kojeg je trio stekao popularnost i dobio nadimak „Rondo u ciganskom stilu“, donosi niz mađarskih folklornih elemenata s kojima je Haydn bio vrlo upoznat zahvaljujući njegovoj poziciji unutar obitelji Esterhazy.

Klavirski trio u g-molu, op. 15“ prvo je veliko djelo Bedřich Smetzane inspirirano velikom obiteljskom tragedijom. Naime, u vrlo kratkom periodom Smetana se suočio s gubitkom svoje dvije kćeri te teškom dijagnozom tuberkuloze svoje žene. Ovaj trio posvetio je svojoj kćeri Bedřiški koja je glazbeno bila i najtalentiranija, a imala je samo 4 i pol godine kada je umrla. Bez obzira na snažnu emotivnu pozadinu koja se proteže tijekom cijele kompozicije, ovaj trio svakako spada u jedno od najznačajnih djela Smetaninog stvaralaštva te spada u neizostavni repertoar svakog profesionalnog klavirskog trija.

Karlovački klavirski trio djeluje u ovom sastavu od 2018. godine kao umjetnička organizacija utemeljena pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Sudionici su brojnih glazbenih događanja poput ‘Advent u Zagrebu’, ‘Zvjezdano ljeto’ u Karlovcu, ‘Međunarodni festival Musica Maxima’ te različiti solistički koncerti u Hrvatskoj i inozemstvu.
Članice Karlovačkog klavirskog trija su afirmirane glazbenice koje i pored zajedničkog djelovanja u ovom triju imaju i svoje zasebne solističke karijere u kojima su proteklih godina postigle značajne rezultate na različitim glazbenim natjecanjima te solističkim koncertima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Neke od njih još od studentskih dana sudjelovale su u različitim Napretkovim projektima i članice su Društva.

Karlovački klavirski trio djeluju u sastavu Petromila Jakas, violina, Vanda Janković, violončelo i Marijana Pajić, klavir.

Petromila Jakas rođena je u Šibeniku 1983. godine, sa netom navršenih 20 godina diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Gorana Končara. Specijalizaciju iz područja komorne glazbe završava 2010. na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu u razredu Chia Choua. Poslijediplomski studij violine završava 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Tarasa Pechenyija. 2017. godine dobiva Dyplome de Virtuosite na La Scholi Cantorum u Parizu u razredu Violete Smailović-Huart. Stalni je član Simfonijskog orkestra HRT-a.

Marijana Pajić( klavir), rođena je u Karlovcu 1977.g., diplomirala je na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji u klasi prof. Ksenije Kos 2001. g. Kao odličan student bila je stipendistica Republike Hrvatske.
Uz studij usavršavala se na klavirskim seminarima i ljetnim školama u klasi prof.Laszla Baranyaya (Madžarska), prof. Manane Kandelaki (Gruzija), Ivane Švarc–Grenda (Hrvatska).
Organizatorica je Međunarodnog Karlovac piano festivala i ljetne škole klavira te višegodišnja aktivna polaznica majstorskih tečajeva Piano festivala kod predavača festivala prof. Vladimira Viarda (Rusija/SAD), prof.Vladimira Ovchinikova (Rusija) i dr.

Vanda Janković rođena je 1989. Godine u Karlovcu, a violončelo je počela učiti s devet godina u ‘Glazbenoj školi Karlovac’ u klasi profesora Štefana Polgara. Nakon završene srednje škole, 2008. godine upisuje studij violončela na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Mihovila Karuze, gdje je s odličnim uspjehom diplomirala 2013. godine.
Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu – Dobrila
Berković-Magdalenić, David Grigorian, Jennifer Ward – Clarke, Gustavo Neiva Tavares, Monika Leskovar, Yevgeny Xaviereff, Mihovil Karuza, kvartet Casals, Heime Müller, Konrad Elser, Manhattan String Quartet.
Nastupala je diljem Hrvatske, a u inozemstvu u Austriji, BiH i Njemačkoj.
Od 2014.do 2015.godine zaposlena je kao stalni član orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Trenutačno se bavi pedagoškim radom te je zaposlena kao profesorica violončela u glazbenoj školi “Pavla Markovaca”.

Koncert Karlovačkog klavirskog trija organirao je HKD Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu.