Kilimanjaro očima humanitarca

U četvrtak, 28. veljače 2019. godine u organizaciji Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić, u Napretkovom kulturnom centru održano je predavanje sa projekcijama pod nazivom  „Kilimanjaro – najviši vrh Afrike“. Predavanje je održao Dejan Nemčić, profesor geografije i dopredsjednik PD Napredak – Stjepan Planić koji je proteklih godina veliki dio svog vremena posvetio humanitarnom radu u projektu „Afrika – možemo zajedno“.

Dejan Nemčić  je u nekoliko navrata boravio u Africi kao bi donirao prikupljena sredstva i lijekove djeci središnje Afrike. Prilikom svog boravka u Africi posjetio je Nacionalni park Kilimanjaro i sudjelovao u pohodu na istoimenu planinu. Iako nije boravio na najvišem vrhu Kilimanjara (5983 m/nm.), Nemčić je publici u svom izlaganju otvorio neke, sasvim nove poglede o životu u Africi, a koje nije moguće vidjeti i doživjeti u organizaciji turističkih agencija.

Sa dosta emocija, Nemčić je govorio o teškoj situaciji s kojom su suočena djeca Afrike zbog iznimno visoke stope  siromaštva i nedostatka  osnovnih minimalnih uvjeta za život, te bolestima s kojima su stanovnici Afrike svakodnevno suočavaju. Zastrašujući je podatak da svakoga sata pedesetak djece umire zbog malarije čije cjepivo košta manje od jednog dolara, a o tim činjenicama malo tko u Europi razmišlja. Problematiku Afrike nastojao je sagledati i iz ugla znanstvenika, jer klimatske promjene kojima je pogođena  Afrika,  uz činjenicu da je sadašnje ekonomsko stanje ionako složeno i teško, može dovesti do nesagledivih problema. Takvo stanje potaknuti će još već val migracije afričkog stanovništva prema Europi s kojima se europljani već danas vrlo teško nose. Bez brzih interventnih mjera, budućnost afričkog kontinenta je vrlo neizvjesna. Stalni porast prosječne temperature  utječe na topljenje snijega na vrhu Kilimanjara i po njegovoj procjeni, snježna kapa na vrhu Kilimanjara po kojoj je prepoznatljiv i kakvog ga danas poznajemo, uskoro će ostati  samo kao uspomena na fotografijama turističkih razglednica.

Svoje predavanje završio je apelom na svijest čovječanstva prema zaštiti okoliša i razmišljanju o pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna, a svatko od nas može učiniti nešto što bi ukupnu sliku svijeta učinilo boljom i ljepšom.  Za svoje nesebično zalaganje, entuzijazam i trud Dejan Nemčić dobio je nagradu Ponos Hrvatske za 2016. godinu.