Izložbom i predavanjem HKD Napredak obilježio Dan planeta Zemlja u Hrvatskoj Kostajnici

Povodom Dana planeta Zemlja, u četvrtak, 22. travnja 2021. godine u prostorima Osnovne škole Davorin Trstenjak u Hrvatskoj Kostajnici svečano je otvorena samostalna izložba fotografija pod nazivom „U ĐERDANIMA KAPI“, autora Dražena Zetića.

Izložbu je organizirala Općina Donji Kukuruzari u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak – Napretkovim kulturnim centrom iz Zagreba. Iako je izložba prvotno planirana u prostoru Osnovne škole Katarina Zrinska u Mečenčanima, Općina Donji Kukuruzari, zbog epidemiološke situacije premještena je u Hrvatsku Kostajnicu.

Dan planeta Zemlja je prvi puta obilježen 22. travnja 1970. godine u SAD-u, a danas se obilježava u više od 150 zemalja svijeta. Potaknuti nedavnim potresima na području Banovine, članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak odlučili su taj dan obilježiti u selu Mečenčanima, naselju najteže pogođenom potresima. Đacima su u kratkim govorima predočene posljedice klimatskih promjena i zagađenja voda i okoliša djelovanjem čovjeka, te je naglašeno da se svi moramo odgovorno ponašati, bez obzira na godine, prema okolišu i prirodi u cjelini.

Prisutnim đacima Osnovne škole Katarina Zrinska iz Mečenčana, prigodnim govorom obratio se prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak, a prof. dr. sc. Slaven Dobrović predavač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, održao je sat ekologije na temu zbrinjavanja plastike i njenom štetnom utjecaju na okoliš.

Tom prigodom sudionici predavanja, zajedno su s ravnateljicom škole Svjetlanom Tufeković podijelili prisutnim đacima prigodne darove, knjige koje su darovali HKD Napredak, Ibis-grafika d.o.o., Planetopia d.o.o. i Cvrčak d.o.o.

Prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić u ime HKD-a Napredak uručio je simbolične poklone školi u Mečenčanima i Općini Donji Kukuruzari koje su preuzeli Svjetlana Tufeković, ravnateljica Osnovne škole Katarina Zrinska i Anita Barišić, predstavnica Općine Donji Kukuruzari.

Izložba je bila i dobar povod za susret s predstavnicima Uprave PD Djed iz Hrvatske Kostajnice s kojima PD Napredak – Stjepan Planić organizira zajedničke akcije od njihove obnove.

Ispred porušene crkve Sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici kao i ispred spomenika Blaženom Alojziju Stepincu, kod crkve Sv. Ilije u Donjim Kukuruzarima, upaljene su prigodne svijeće za sjećanje na sve žrtve rata i poraća.

U povratku za Zagreb predstavnici HKD Napretka g. Slaven Dobrović obišli su naselje Mečenčane, pogledali vrtače nastale potresima te se zadržali u razgovoru s mještanima.