Iz Kutka nobelovca Ive Andrića

U ponedjeljak, 20. ožujka 2023. godine u dvorani HKD-a Napredak –  Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održana je večer posvećena književniku, Napretkovom stipendisti i nobelovcu Ivi Andriću.

Povod ovog događanja bila je deseta godišnjica „Kutka nobelovca Ive Andrića“ koji je zaživio u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu 2013. godine s namjerom da se u njemu prikupe prva izdanja Andrićevih knjiga. Naravno, uz Andrićeva djela to je ujedno i mjesto gdje se može nešto više saznati o Andriću, njegovom životu i onim što je ostavio kao veliko literarno bogatstvo.

Na početku, u ime HKD-a Napredak – Napretkovog kulturnog centra prisutne je pozdravio Goran Štrbac, a u ime Akademije prisutnima se obratio Silvo Vovk, član ansambla HNK u Zgrebu i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Ovu večer priredili su studenti treće godine Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu koji su s profesorom Joškom Ševom i asistentom Silvjem Vovkom priredili igrokaz prema tekstovima iz Andrićevih djela „Ex ponto“ i „Znakovi pored puta“.

Izvedene ulomke za ovu prigodu odabrali su sami studenti, a njihov odabir i način izvođenja izmamili su zasluženi pljesak publike.

HKD Napredak i ranije je imao suradnju s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu. Ova večer nastavak je već započete suradnje, s novim idejama i nadamo se, novim ostvarenjima, koje će se moći ponuditi Napretkovim članovima, njenim podružnicama i široj publici.

Uz Silvija Vovka večer su osmislili i i zveli studenti: Klara Fiolić, Dora Hasanc, Melisa Jakupović, Klara Rihter, Matko Jukić i Tit Medvešek.

Studentima i profesorima hvala sa željom da se uskoro ponovno vidimo u Napretku s nekom novom izvedbom.