HKD „Napredak“ u službi čovjeka

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ u Splitu svečanim koncertom za Božić 2022. obilježilo je 120. obljetnicu utemeljenja tog značajnog društva koje se u svom dugom i bogatom djelovanju okretalo svakom čovjeku i njegovom svekolikom dobru na putu učvršćenja vjere, zajedništva i međusobnog povjerenja. 

U svečanom koncertu, uz veliko zalaganje tajnice splitskog ogranka Branke Šamadan, koji je održan u ispunjenoj dvorani „Vinko Draganja“ u Dominikanskom samostanu u Splitu, posjetiteljima su se predstavili sjajni pjevači ženske i muške klape „Filip Dević“, a potom i mlada mezosopranistica Karla Šamadan uz gitarističku pratnju Hrvoja Bandića. Voditeljica programa je bila Višnja Petričić, a zanimljivo i iscrpno uvodno predavanje o radu „Napretka“ u Splitu i šire održao je dr. sc. Tonći Šitin. Razumije se da je ova mala glazbena svetkovina značila mnogo više od onoga što smo čuli u ponuđenom programu koji je odisao duhom tolerancije, širine, identiteta i dalekosežnosti koja potiče ljubav prema bližnjem u svakome od nas. Kako je kazao jedan od najvećih kršćanskih filozofa Sv. Augustin, koji je poznavao nemirna ljudska srca, Ne pričaj bližnjem o ljubavi: ljubite ga!

Ženska klapa “Filip Dević”

Nastup proslavljenih klapa a capella ispunio je dvoranu različitim emocijama od onih koje izviru iz dubokih slojeva dalmatinskog podneblja do prigodnih božićnih napjeva. Štoviše, stariji članovi KUDŽ „Filip Dević“ pamte brojne nastupe upravo na svetkovinama „Napretka“ kada su se iskazivali zrelim interpretacijama i nepomućenim osjećajima za očuvanjem hrvatske tradicije i običaja. Tu nema promjena, vrijeme prolazi ali unutrašnja integracijska snaga delikatnih glasova još je uvijek uznosita.

Muška klapa “Filip Dević”

Karla Šamadan, master diplomantica na engleskom BIMM Institute of Music, i Napretkova stipendistica, otvorila se suvremenim skladbama i mjuziklu koji u njezinoj interpretaciji ne gubi zvučnost i uvjerljivost. Bogata skala dinamičkih nijansi i razvijeni ukus, emotivno pjevanje i unutrašnji doživljaj osobine su koje osiguravaju dobra glazbena putovanja.

Karla Šamadan

Povijest Napretka u Splitu od formiranja podružnice 1928. do (zabrane) 1949. pa ponovo nakon 1990. do danas, čije je Središnja uprava u Sarajevu formirana 1902., zanimljiva je priča o školovanju učenika i studenata, podizanju Đačkog konvikta, otvaranju čitaonica, zadruga, dok su članovi bili istaknuti hrvatski uglednici i javni djelatnici od don Frane Bulića, dr. Vinka Lozovine, dr. Jakše Hercega do Jakova Čulića, dr. Josipa Berkovića, gdjice N. Baroni i drugih. Svima je njima bilo do toga da „Napredak“ vodi brigu oko nacionalnog i moralnog odgoja mladeži, da se širi mreža organizacija i pruži otpor represalijama režima, da se pomogne zadrugama i na svaki način zaustavi rušenje hrvatskih institucija. Prof. Šitin je uz sve spomenuto naglasio da je „Napredak“ bio u međuratnom razdoblju sinonim zaštite hrvatstva, ključna institucija hrvatskog naroda u BiH koja je pomogla u očuvanju kulturne opstojnosti. I u razdoblju tihog gašenja društva od 1949. aktivnosti se nisu ugasile da bi svoj proplamsaj zabilježile i u Splitu nakon formiranja samostalne hrvatske države. Samo prijateljstvo i zajedništvo, humanitarna aktivnost i solidarnost, međusobno uvažavanje i mir, zalog su budućnosti „Napretka“ i čuvanja dragocjene baštine, zaključio je prof. Šitin. Koncert je završio veselim druženjem, pjesmom, čašćenjem, ali i spoznajom da se samo kulturom sjećanja rekonstruira i čuva dragocjena prošlost.

(Izvor: Hrvatski radio Radio Split)