HKD Napredak u Mostaru organizirao predavanje o Efektima socijalne izolacije na mentalno zdravlje

Magistra psihologije i doktorantica na Studiju kognitivne neuroznanosti na Eotvos Lorand Sveučilištu u Budimpešti, te asistentica na Studiju psihologije Sveučilišta u Mostaru Sandra Stojić, članica HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar i Inicijativnog odbora Mladih Napretka, održala je sinoć predavanju o Efektima socijalne izolacije na mentalno zdravlje.

Sandra Stojić, mag. psych.

Radi se o javnom predavanju kojega je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače organizirala mostarska Glavna podružnica HKD Napredak.

Predavačici je kognitivna neuroznanost temelj proučavanja pa je i predavanje bilo usmjereno na negativni utjecaj socijalne izolacije na mentalno zdravlje, odnosno o promjenama na neurobiološkoj razini.

„Bez mentalnog zdravlja nema ni cjelokupnoga zdravlja. Često ga zanemarimo i imamo tendenciju fokusirati se na fizičko, odnosno tjelesno zdravlje“ – kazala je psihologinja Stojić tijekom predavanja. Ona kaže kako bez mentalnog blagostanja ne možemo imati optimalno funkcioniranje.

Pandemijsko zaključavanje sigurno će ostaviti trag posebice na djecu koja su zakinuta za druženja s vršnjacima koja su njima važna ili na starije osobe koje možda posljednje dane života provode usamljeni u staračkim domovima.

Nakon izlaganja sudionici javnog predavanja postavljali su pitanja, a kroz raspravu moglo se i čuti da bi bilo dobro da se u brojnim stožerima kao i u javnosti trebaju nakon godinu dana pandemije biti zastupljeni i više se čuti stručna mišljenja psihologa. Jer u vremenu pandemije koronavirusom, djeca i mladi posebno su pogođeni novim uvjetima življenja.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Prije početka, pozdravne riječi uputio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak koji je kazao kako je HKD Napredak inicirao ovo predavanja upravo zbog aktualnosti teme, te da će kroz svoje aktivnosti održati još tribina na ovu i slične teme. Voditeljica predavanja bila je Željka Obradović, članica Uprave HKD Napredak, glavna podružnica Mostar.

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar