HKD Napredak osniva podružnice u Tomislavgradu i Maglaju, članstvo raste, novih 500 članova

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Sarajevu je u prostorijama Napretkovog kluba Lira, u subotu 9. srpnja 2022. godine održana XX. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“.

Nakon usvajanja predloženog dnevnog reda XX. sjednice uslijedila je rasprava o zapisniku sa XVIII. potom rasprava i usvajanje zapisnika sa XIX. sjednice Središnje uprave. Članicama i članovima Središnju uprave prezentirana je i Informacija o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici.

Također, razmatrano je i Izvješće Povjerenstva za podružnice, udruge, zaklade, klubove i članstvo s prijedlogom odluka i zaključaka koje je prezentirao dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva Miroslav Landeka.

U proteklom razdoblju podnesene su inicijative za utemeljenje podružnice u Maglaju i Tomislavgradu  tako da će se uskoro u skladu s procedurom pokrenuti postupak za njihovo utemeljenje. Naglašena je potreba utemeljenja novih i aktivnijeg rada pojedinih podružnica u Republici Hrvatskoj, stoga će se uskoro održati jedna sjednica Povjerenstva samo na tu temu, a na nju će biti pozvani predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča i dopredsjednik HKD Napredak Dražen Vikić Topić.

Kako se kontinuirano  povećava broj članova i članica HKD Napredak, Središnja uprava je u skladu sa zaključkom Povjerenstva donijela Odluku o izradi i tiskanju novih 500 članskih iskaznica.

O aktivnostima  Povjerenstva za Statut i pravna pitanja u proteklom razdoblju nazočne je upoznala dopredsjednica HKD Napredak i predsjednica tog Povjerenstva Venka Zorić.

Informaciju o realiziranim programima Središnje uprave te podružnica i udruga u okviru obilježavanja 120 godina od utemeljenja HKD Napredak predstavio je predsjednik dr. Čiča. Istaknuo je kako je povodom ovog velikog jubileja do sada upriličen veliki broj umjetničkih i kulturnih događaja u Sarajevu, ali i velikom broju podružnicama. Kruna ove značajne obljetnice bit će Svečana akademija i Međunarodni simpozij u mjesecu rujnu u Sarajevu pod nazivom “Kultura i identitet Hrvata u BiH s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD Napredak (1902. -2022.) za koje već sada vlada veliki interes.