Europski centar za radnička pitanja (EZA) oplakuje smrt svog suosnivača i počasnog predsjednika Lea Pauwelsa

Europski centar za radnička pitanja (EZA) oplakuje smrt svog suosnivača i počasnog predsjednika Lea Pauwelsa, koji je umro 19. listopada 2020. u 84. godini.

Leo Pauwels bio je predsjednik EZA-e od 07.11.1998. Do 02.12.2006. Generalna skupština izabrala ga je za počasnog predsjednika 2006. godine nakon umirovljenja na mjestu predsjednika.

Leo je bio Europljanin u pravom smislu te riječi. Za njega je obrazovanje bilo bitan element za ljudsku slobodu, za razvoj i jačanje demokracije.

Od 1960. Leo je bio aktivan za kršćanski radnički pokret u Flandriji. Njegova neumorna predanost radničkim pravima i poštenom radu duboko je bila utemeljena u njegovoj vjeri i dubokom uvjerenju da bi kršćansko socijalno učenje moglo dati bitan doprinos i biti izvor nadahnuća za oblikovanje ekonomskog poretka i svijeta rada.

Od samih početaka sredinom 1980-ih, a posebno nakon otvaranja „željezne zavjese“, Leo je oblikovao sve korake prema osnivanju i daljnjem razvoju EZA-e, tako da je od pet zemalja osnivača, mreža uspostavljena i narasla na 70 članova u 30 zemalja širom Europe. Sa sobom je donio svoje bogato znanje o kršćanskom radničkom pokretu u Europi i uvjerenje u važnost europskih integracija.

Leo je stoga također bio značajno uključen u razvoj EUCDW-a.

Bez Lea, Europski socijalni tjedan u svom sadašnjem obliku ne bi bio zamisliv. Od prvog Europskog socijalnog tjedna 1997. u Europskom parlamentu u Bruxellesu, razgovori između predstavnika sindikata, udruga poslodavaca, znanosti, crkava i politike o osnovnim kršćanskim društvenim vrijednostima kao kompasu i kako ih se može prevesti u konkretne političke akcija, otpočetka su mu bili pri srcu.

S Leom gubimo kamen temeljac naše mreže i prijatelja.

Zahvalni smo na svim susretima koje smo imali s Leom tijekom godina. Uspio je okupiti ljude i integrirati ih, kako bi drugima bio izvor snage. Svojim optimizmom, kreativnošću, osjećajem mističnosti i ljepote, svojom predanošću dotaknuo je naše duše i ostavio tragove koji su ostali. Njegov će život i dalje biti izvor nadahnuća za EZA-u.

Naša sućut i suosjećanje idu Leovoj supruzi Ann, njegovoj djeci i unucima.

Živimo u pouzdanju da će se vratiti kući, Bogu.

Sigrid Schraml
Generalna tajnica EZA-e