Duh Sveti – pokretač nove evangelizacije

Duh Sveti – pokretač nove evangelizacije

Kršćanski akademski krug u akademskoj 2018./19. u suradnji s Hrvatskom kulturnim društvom Napredak pokrenuo je ciklus susreta o temi Duh Sveti – pokretač nove evangelizacije uz vodstvo Tončija Matulića i Petra Baruna.

Tim susretima želja je ponuditi prostor i okvir za dijalog u traženju odgovora na današnje izazove evangelizacije u samoj Crkvi.

U utorak, 5. veljače 2019. godine u 19 sati započinje drugi ciklus susreta o novoj evangelizaciji na kojoj će se proučavati dokumenti pape Pavla VI. Riječ je o dokumentu Evangelii nuntiandi kojeg je Papa Franjo nazvao „najvećim pastoralnim dokumentom do danas napisanim”.

Kako su susreti tematski koncipirani, koristi se evangelizacijski ključ (dokument pape Pavla VI.) u razumijevanju današnje suvremene Crkve i društva. Stoga, svaka informiranost i spoznaja obogaćuje sve nazočne međusobno. Teži se k tome da osobe postaju stvaralački subjekt, a manje primatelj ili objekt teološkog govora. Nastoji se ići tragovima izvorne Crkve koja se može proučavati u Djelima apostolskim.

Tema prvog u nizu susreta zakazanog za 5. veljače je Drugi vatikanski sabor kao evangelizacijska prekretnica (EN 1-24). Susreti će se održati dva puta mjesečno u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 s početkom u 19 sati.

Teme naredsnih susreta od veljače do travnja 2019. su:
19. veljače – Evangelizacija u (ras)koraku sa suvremenim društvom (EN 25-48)
5. ožujka – Evangelizacija kao odgovor na duhovne potrebe Crkve i svijeta (EN 49-58)
19. ožujka  – Formacija evangelizatora za evangelizaciju sekularizirane Europe (EN 59-73)
2. travnja – Mnoštvo glasova o potrebi nove evangelizacije, a malo evangelizatora (EN 74-80)