Cvijeće ispred spomenika Nobelovcu i Napretkovcu Vladimiru Prelogu

U povodu Dana znanosti, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Nastavničkog fakulteta Asocijacije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” i Koledža Ujedinjenog svijeta u Mostaru položili su u petak cvijeće ispred spomenika istraživača i laureata Nobelove nagrade Vladimira Preloga u mostarskom Parku nobelovaca.

Ovom svečanom događaju u povodu Dana znanosti u Federaciji BiH, koji se obilježava 12. prosinca u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada, nazočio je počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar akademik Josip Muselimović, dopredsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak Miroslav Landeka te načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

Upravo su HKD Napredak, Matica hrvatska Mostar i Grad Mostar omogućili uređenje Parka nobelovaca i postavljenje spomenika dvojici nobelovaca –Vladimiru Prelogu i Ivi Andriću.

Pomoćnik ministra za znanosti i tehnologije pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti Jasmin Branković istaknuo je tom prigodom kako jedino ulaganje u znanost, kada govorimo o bilo kojoj zemlji, može da omogući ekonomski i gospodarski razvoj.

– Takvoga razvoja nema i nikada ga nije bilo bez znanstveno- tehnološkoga, a opet da bi imali tu rezultate moramo daleko povećati ulaganje u ovo područje na način kako je BiH činila do ovoga rata. To je jedina formula i jedini put da ova zemlja doživi blagostanje i njezini građani prosperitet, ali i zaustavi odlazak, prvenstveno mladih ljudi iz ove zemlje – kazao je tom prigodom Branković.

Dodao je kako se ovaj dan u Federaciji BiH obilježava i s ciljem popularizacije znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Napretkov fond za stipendiranje nosi ime dvojice nobelovaca i napretkovih stipendista Ive Andrića i Vladimira Preloga, a HKD Napredak od svog utemeljenja skrbi o đacima i studentima. Pomaganje studenata i dalje je osnovna djelatnost Napretka nakon obnove 1990. godine. U posljednjih 30 godina Napredak je podijelio više od 3000 stipendija i potpora, a kroz podružnice je također podijeljeno više od 1000 stipendija.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak