„Coolturna špica“ u centru Zagreba priredila opako dobru svirku

Tekst: Blaženka Krajina

I ovu subotu, 17. travnja 2021, već drugu sezonu Coolturna špica, u organizaciji HKD Napredak, Napretkovog kulturnog centra, Zagreb i Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH…, u centru Zagreba, priredila je nezaboravni glazbeni užitak, vratila nas u pred-koronarna vremena kada su kulturna i glazbena događanja bila dio svakodnevnog života.

Sa pandemijom korona virusa i njenim posljedicama borimo se i dalje, te smo već uvelike zaboravili neka normalna kulturna događanja. Kažu da glazba izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće šutjeti, i da, teško je riječima opisati koliko nam nedostaju kulturno- umjetnička događanja i glazba koja je uvijek bila kulisa gotovo svih naših važnih životnih događanja.

No, ove subote vrhunska glazbena ekipa pružila je svim posjetiteljima Coolturne špice odličnu zabavu, vratila dobro raspoloženje, rasplesala i raspjevala publiku, odvela nas u svijet u koji samo glazba može, izmamila osmjehe na lica, kako publike tako i glazbenika, i bar na kratko prekinula ovaj glazbeni muk uzrokovan pandemijom korona virusa.

Oridano Gypsy Jazz Band

U prvom dijelu ove „Coolturne špice“ nastupio je izvrsni jazz/swing band iz Zagreba  „Oridano Gypsy Jazz Band“ ,kojeg tako strastveno vodi Orjen Riđanović, solo gitara, uz njega još u sastavu su Aldo Foško, klarinet, Milivoj Majdak, ritam gitara i Vjekoslav Crljen, kontrabas. Sastav se objedinio kao rezultat zajedničke fascinacije opusom Djanga Reinhardta i ljubavi prema jazzu te interpretira glazbu Djanga Reinhardta kao i svoju vlastitu, autorsku glazbu, bilježe nastupe u raznim jazz klubovima te na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovi sjajni dečki , danas su priredili pravi mali instrumentalni gypsy jazz spektakl, koji se u Hrvatskoj ne može svugdje i lako čuti.

Nakon tradicionalne i zabavne glazbe u jazz maniri na scenu su nastupili genijalni, dobro raspoloženi i svirke željni Ante Gelo sa svojim bandom i sjajnim, mladim vokalima Ivom Ajduković i Alenom Đurasom.

Ante Gelo, Iva Ajduković i Alen Đuras

I ovoga puta naš vrsni glazbeni producent, aranžer i gitarist Ante Gelo predvodio je vrhunske glazbenike: Robert Vrbančić, bass gitara i jedan od najpoznatijih hrvatskih basista, koji studijski i live surađuje s najvećim imenima hrvatske glazbene scene, Goran Kovačić, klavijature, izvanserijski instrumentalist, aranžer i glazbeni producent i Mario Klarić, izvrsni mladi karlovački bubnjar, dobitnik brojnih glazbenih priznanja.

Ante Gelo Band

Ovi glazbeni genijalci pružili su nam pravi glazbeni užitak, koncert u kojem je dinamičnost i energija pucala na sve strane, koliko je to moguće u ovom korona vremenu. Publika je pjevala, plesala i zbilja guštala zajedno sa glazbenicima koji su jednako, ako ne i više, željni live nastupa, svirke i dobrih vibracija. Gelo i prijatelji donijeli su dašak prošlih, normalnih vremena i na trenutak sve odmaknuli od surove zbilje i ponovno nas podsjetili koliko nam je glazba u životu nužna, potrebna i važna.

Do slijedeće „Coolturne špice“ ostajte nam živi i zdravi, pazite na sebe i druge, a mi ćemo se i dalje truditi i raditi kako bismo i dalje svim građanima Zagreba bili u mogućnosti darovati pomno birane kulturno-glazbene sadržaje.