Članovi HKD Napredak obišli izložbu najvećeg hrvatskog kipara

U srijedu, 28. veljače 2024. godine članovi HKD Napredak posjetili su Izložbu Ivana Meštrovića koja je postavljena u Klovićevim Dvorima u povodu obilježavanja 140. godišnjice rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića.

Kao i mnoge izložbe do sada i ovoga puta članovi HKD Napredak u programu „Dođi u 5 do pet – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba“  i PD Napredak – Stjepan Planić mogli su vidjeti izbor od dvjestotinjak djela ovog velikog umjetnika.

Na blagdan Velike Gospe, 1883. godine rodio se Ivan Meštrović. Njegova strast prema oblikovanju skulptura stvorila je vječna remek-djela koja su svjedoci naše kulture. Ove jeseni ćemo 140. godišnjicu rođenja ovog velikog umjetnika obilježiti izložbom za pamćenje.

“Moja se umjetnost izražava u tvrdom drvu i kamenu, ali ono što umjetnost sadržava nije ni od drva ni od kamena, ono je izvan prostora i vremena. Umjetnost je pjesma i molitva u isti mah.” Ivan Meštrović, O mojoj umjetnosti (Kolo, New York, 1924.)

Inače, ovo je najveća izložba posvećena Ivanu Meštroviću koja je  organizirana na ovim prostorima i u kojoj  prikazano dvjestotinjak njegovih radova (skulptura, skica i studija). Izložbeni primjerci prikupljeni su iz različitih muzeja i privatnih zbirki diljem svijeta od nešto više od tisuću djela koje je umjetnik izradio tijekom svog života.

Galerija Klovićevi dvori uglavnom je predviđena za izlaganje slika, u ovoj izložbi prevladavaju skulpture pa nedostatak difuznog svjetla nije pružio potpuni uvid u savršenstvo izvedbe Meštrovićevih djela. Unatoč tom nedostatku može se slobodno reći da ova izložba, u najmanju ruku, spada u izložbu desetljeća. To nedvojbeno potvrđuju i prizori nepregledne kolone posjetitelja koji su strpljivo čekali u redu kako bi je vidjeli.