Borna Šercar u čarobnom svijetu udaraljki

Sinoć, 30. ožujka 2022. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana je  glazbena večer Borne Šercara pod nazivom Moj svijet udaraljki u kojoj je Šercar kroz razgovor, glazbu i glazbene spotove, predstavio svoj svijet umjetnosti.

Borna Šercar spada u red umjetnika istraživača, koji je pored glazbenog stvaralaštva za što ima akademsko obrazovanje glazbenika udaraljkaša, svoj je umjetnički izričaj pronalazio u različitim formama umjetnosti od pisanja poezije, komponiranja, aranžiranja, pa sve do slikarstva. Slikarski talent, po svemu sudeći, naslijedio je od svog oca Hrvoja Šercara, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara novijeg vremena. Kao hommage svom pokojnom ocu, Borna Šercar naslikao je niz radova s prepoznatljivim elementima načina slikanja Hrvoja Šercara, a u kasnijim radovima pronalazi svoj slikarski pristup.  Svoje radove uspješno je izlagao u većim gradovima u Hrvatskoj.

Kao glazbenik okušao se u različitim formatima glazbenog stvaralaštva od klasične glazbe do jazz-a surađujući s različitim umjetnicima poput Ante Gele, Mateja Meštrovića, Miljenka Prohaske, Josipe Lisac, Boška Petrovića pa do nastupa sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Jazz orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom i mnogi drugim glazbenim ansamblima. Po naravi istraživačkog duha, pronalazio je različite instrumente na svojim putovanjima po svijetu koje je vješto implementirao u svojoj glazbi, a njihov izgled i zvuk prikazao je publici ove glazbene večeri u Napretku.

Ono što ga izdvaja od mnogih drugih je njegovo virtuozno muziciranje na bocama, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj, a svoje glazbeno umijeće predstavio je sinoć u Napretkvom kulturnom centru gdje je izveo nekoliko skladbi s kojima je oduševio publiku. Kroz razgovor s Ismetom Efendićem, koordinatorom projekta, moglo se doznati o njegovom pristupu glazbi, nekim koncertima i budućim  planovima u umjetnosti.

Na početku programa sve prisutne pozdravio je dr. sc. Damir Krešić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra poželjevši svima ugodno glazbeno druženje u Napretku.

I ova večer organizirana je u sklopu projekta Napredovao bih koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Projekt provode HKD Napredak, Napretkov kulturni centar kao glavni nositelji projekta uz partnera u projektu Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH.