Ansambl Simone Sorini SYRENARUM oduševio zagrebačku publiku

Sinoć je u Napretkovom kulturnom centru održan koncert pod nazivom CANITE ET PSALLITE / PJEVAJTE I IGRAJTE gdje je nastupio Ansambl Simone Sorini SYRENARUM iz Italije u sklopu 14. međunarodnog festivala rane glazbe – Noć glazbe u Zagrebu.  

Zagreb, 5.09.2022. – Svi koji su imali prigodu nazočiti ovom iznimnom koncertu mogli su čuti jedan od ponajboljih svjetskih sastava specijaliziranih za izvođenje rane glazbe na replikama originalnih instrumenata toga vremena.

Ovaj nastup talijanskog ansambla vezan je uz projekt Dante koji donosi neke od najznačajnijih ulomaka Božanstvene komedije i predstavlja uglazbljivanje mnogih Danteovig rima i rima njegovih najbližih prijatelja i suputnika iz tajanstvene bratovštine Fedeli d`Amore, militantnih pjesnika aktivnih uglavnom u Toskani s kraja trinaestog i početka četrnaestog stoljeća.

Važan dio Projekta Dante proizašao je iz misaonih cjelina ulomaka i njihove opipljive povezanosti s raznim fazama pjesnikova života, od prvih koraka u političkoj militantnosti grada Firence do tužnih godina izgnanstva u Liguriji i Venetu.

Zapravo, poznanstvo velikog pjesnika s glazbenicima i njegova povezanost s glazbom omogućuje danas razradu i predlaganje glazbenog projekta koji promiče korake njegove poezije, napisano je u programu sinoćnjeg koncerta.

Taj koncert privlači posebnu pozornost svojim stilom pripovjedača, stil lirsko-epskih i biblijskih i herojskih pjevača toga doba, koji su se međusobno pratili svirajući žičane instrumente na ulicama i trgovima. Svi instrumenti su replike originalnih instrumenata srednjeg vijeka koji su vjerno rekonstruirani na temelju rijetkih ikonografija koje postoje u središnjoj Italiji.

Na početku programa goste i izvođače u ime Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu pozdravio je Goran Štrbac, član Uprave NKC-a.

Glumci Ana Vilenica i Robert Kurbaša upečatljivom su interpretacijom očarali publiku svojim nadahnutim dijalogom nalik dramoletu i upoznali gledateljstvo s odjecima prijašnjih Noć glazbe u Zagrebu.

Festival Noć glazbe u Zagrebu osmislio je prof. Alojzije Prosoli 2009. godine, koji je i umjetnički ravnatelj te manifestacije, kako bi se u našoj metropoli čuli drevni zvuci ranijih razdoblja glazbe (zaključno s glazbom ranoga baroka). Učinio je to prigodom gostovanja na njegov poziv dva zborska korpusa iz Sofije – Djeca Orfeja pod vodstvom Venecije Karamanove te muškom pravoslavnom Zboru Bugarska predvođenom akademikom Valentinom Bobevskim, koji su još uz hrvatske glazbenike bili sudionici tog prvog međunarodnog festivala.

Organizator festivala Noć glazbe u Zagrebu je Udruga Prosoli – Sveta glazba koja je također i organizator Dvigrad festivala koji se ove godine održava u svom jubilarnom 20. izdanju čiji je utemeljitelj i umjetnički ravnatelj Alojzije Prosoli.

Na kraju programa, ravnatelj Festivala Alojzije Prosoli dodijelio je zahvalnicu ansamblu Simone Sorini SYRENARUM, a publika je izvođače nagradila velikim aplauzom.