Međunarodni seminar o važnosti obrazovanja u organizaciji HKD Napredak i EZA-e

U godini kada Hrvatsko kulturno društvo Napredak obilježava 120 godina od svoga utemeljenja, u Zagrebu se 10. i 11. lipnja 2022. godine održava Međunarodni seminar pod nazivom „Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost – Nova znanja za novo doba“.

Seminar se održava u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen – EZA) iz Njemačke, te uz financijsku potporu Europske unije. Seminar će se održati u Sivoj vijećnici, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3, Zagreb.
Teme obrazovanja i mladih, te njihovog zapošljavanja i perspektiva uvijek je aktualna a posebno danas u vrijeme nakon korona krize i ove aktualne krize uzrokovane agresijom na Ukrajinu.

S obzirom na to neke od tema koje ćemo obraditi u sklopu seminara jesu:
• Usklađenost sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada
• Utjecaj i posljedice pandemije korona virusa na obrazovanje i tržište rada, te na položaj radnika i poslodavaca
• Uloga i doprinos radničkih organizacija sustavu obrazovanja
• Primjena novih tehnologija i njihov utjecaj na okoliš
• Nova znanja i mladi kao pokretači budućega razvoja – održivi razvoj kao konačni cilj
• Rizici primjene novih tehnologija – opasnosti da neka zanimanja postanu suvišna

Inače EZA je mreža preko 70 radničkih organizacija iz 29 europskih zemalja koje se temelje na principima kršćanskih socijalnih vrijednosti. Članice EZA-e su sindikati, socijalno – kulturne organizacije, obrazovne institucije, te institucije za istraživanje i razvoj koje se bave pitanjima radnika i njihovih prava. Iako se u svome temeljnom poslanju HKD Napredak ne bavi pitanjima radnika, ali ponajviše zahvaljujući činjenici da se bavimo obrazovanjem i radom s mladima, kroz njihovo stipendiranje, ali i zahvaljujući socijalnom i kulturnom dijalog po čemu je Napredak prepoznat, od 2010. godine postali smo punopravni član EZA-e, te od 2012. u suradnji i u partnerstvu s njima organiziramo slične seminare.

Obrazovni sustav i njegova kvaliteta jedan je od osnovnih preduvjeta dobrog i kvalitetnog standarda radnika i radničkih prava ne samo u Hrvatskoj nego u svakoj zemlji. To se posebice odnosi na mlade koji prvi puta stupaju na tržište rada. HKD Napredak organizacijom ovog Međunarodnog seminara upravo želi podsjetiti na taj bitan segment našeg društva, te uz pomoć stručnjaka iz političkog i društvenog života a posebno uz učešće predstavnika radničkih organizacija iz Europske unije i iz okruženja, želimo dati svoj doprinos ovoj temi koja je od velike važnosti za razvoj našega društva u cjelini.