15 godina od smrti književnika, novinara i člana HKD Napredak Dragana Šimovića

U povodu petnaeste godišnjice smrti književnika, novinara i člana HKD Napredak Dragana Šimovića danas će se u crkvi Sv. Stjepana u Gabeli služiti sveta misa zadušnica i upriličit posjet groblju, uz sjećanja na njegov život i djelo.

Na današnji dan 2007. godine, nakon kraće i teške bolesti, u 43. godini života u Mostaru je, preminuo naš književnik i novinar Dragan Šimović. Priče, pjesme i kolumne objavljivao je u brojnim listovima i časopisima. Priče su mu adaptirane za radio i televiziju, a neke od njih prevedene su na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik. Prvu knjigu priča “Misterij stolne lampe” objavio je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, nakon čega slijedi knjiga “Prolaznik” objavljena 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara. Godine 2003. Šimović je objavio knjigu priča pod nazivom “Učili smo za pjesnike”. Iste godine s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem objavljuje knjigu “Triangulacija”. Dobitnikom je prve nagrade za priču “Zijo Dizdarević” 1988. godine, a uvrštavan je i u izbore i antologije. Šimović je rođen 14. lipnja 1964. godine u Gabeli kod Čapljine. Jedno vrijeme je radio u Sarajevu, te uređivao Napretkov mjesečnik za kulturu i društvena pitanja Stećak, a veći dio života je proveo u Mostaru. Bio je prvi direktor izdavaštva i urednik u nakladničkoj kući Hercegtisak, a jedan je od urednika prvog leksikona grupe Indexi.

Također je bio član Društva književnika BiH i Hrvatske, te aktivni član HKD Napredak i Matice hrvatske. Radio je i kao dopisnik Slobodne Dalmacije izdanja za BiH Slobodna BiH iz Mostara. Pokrenuo je brojne radionice za mlade, među kojima je Škola Kreativnog Pisanja iz koje su ponikli brojni umjetnici i projekti, kako književni i likovni tako i kazališni. U Mostaru je također pokrenuo vlastitu antikvarnicu “Škrinja”, koja je okupljala i promovirala razne književnike, te motivirala mlade za nova stvaralaštva i izlazak iz anonimnosti, a među njima su i sada već zvučna imena mladih umjetnika u BiH i okruženju. Nakon smrti brojni pjesnici su mu posvetili pjesme, a neki čak i knjige, među njima su Ljubo Krmek i Krunoslav Šetka. No, ostala je nikada objavljena njegova posljednja knjiga “Učili smo za pjesnike II”, koja je u čast njegovog života i djela iste godine 2007. kada je preminuo, javnosti predstavljena u časopisu Motrišta.

Miroslav Landeka