Zvuci i motivi Mediterana


U srijedu, 10. ožujka 2021. godine u dvorani HKD Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu održana je izložba i koncert Likovnog i glazbenog studija HTD pod nazivom Slike i melodije Mediterana.

Program je održan u organizaciji Hrvatsko – talijanskog društva koje već više godina ima dobru suradnju s Napretkom što su u pozdravnom govoru naglasili Goran Štrbac u ime HKD Napredak i Hrid Matić, predsjednik Hrvatsko-talijanskog društva. Cijeli program održan je uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Udruga Hrvatsko-talijanskog društva osnovana 1992. godine u Zagrebu, radi razvijanja, njegovanja i promicanja svestrane suradnje i prijateljstva između hrvatskog i talijanskog naroda, Republike Hrvatske i Republike Italije kao i talijanske manjine u Hrvatskoj, na kulturnom i umjetničkom te ostalim poljima društvenog djelovanja od obostranog interesa. Udruga organizira različita kulturna događanja kao što su: koncerte, izložbe slika, književne tribine, susrete umjetnika, predavanja i sl. Tijekom svoga postojanja udruga povezuje I promovira hrvatsku i talijansku kulturnu baštinu i ljude.

U prvom dijelu programa nastupili su glazbenici Hrvatsko-talijanskog društva Likovni i glazbeni studijo HTD: Hrid Matić, prvak opere HNK u Zagrebu, Matina Klarić, sopranistica opere HNK u Zagrebu, te solistica Amarili Marović Matić i Gaj Matić Marović, za glasovirom te su izveli niz popularnih mediteranskih skladbi.

U drugom dijelu programa otvorena je zbirna izložba slika i fotografija s mediteranskim motivima na kojoj su izložili svoja djela Duje Šuvar, Amarili Marović Matić, Hrid Matić i Anželika Marović.

Duje Šuvar je akademski slikar mlađe generacije. Na ovoj izložbi predstavio se akvarelima iz ciklusa „Vedute i marine Zadra“. Autorov stil u ovim radovima karakteriziraju tople nijanse boja nanesenih slobodnim ali odmjerenim potezima kista, suptilno oslobađajući autorovu senzibilnost. Slike u akvarelu gradi iz mokre podloge, nanoseći nijanse boja u jednome dahu, plastično dočaravajući zadarske motive uronjene u romantično mediteransko ozračje.

Amarili Marović Matić studentica je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a radovi koje su predstavljene na izložbi inspirirani su Leonardovim koloritnom crtežima u težnji osvještavanja mitskih krajolika, oblikovanju tijela ili vlastitog lika. Gledajući slike uranjamo u nadrealnu igru svjetlosti i sjene chiaroscuro, čime autorica postiže plastičnost i prostornu dubinu crteža kojim metaforički predstavlja vanvremenske krajolike, rekao je Šuvar u svom osvrtu.

Hrid Matić, predstavio se s dvije slike Dubrovnika i Komiže u čijim se bojama jasno raspoznaje duh Mediterana. . Iako se opredijelio za glazbenu karijeru, njegova slikarska nadarenost svakako zaslužuje predstavljanje u javnosti. Njegove su slike inspirirane onime što najviše voli – kao rođeni Dalmatinac zadivljen je kamenom i morem, kao operni pjevač opčinjen je glazbom i scenom. Kontrast boja na slikama hrabro je naglašen te se odlikuje besprijekorno uravnoteženom kompozicijom, stoji u osvrtu profesorice Smiljke Potočki.

Anželika Marović iako po profesiji balerina HNK u Zagrebu u slobodno vrijeme bavi se i likovnim izričajem te fotografijom. Uz oca profesionalnog fotografa zavoljela je fotografiju kao umjetnički izričaj. Tako se na ovoj izložbi predstavila s osam fotografija mističnih motiva iz Dalmatinske zagore.