Zid na kojem su ucrtani svi znakovi

Sinoć je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavljen roman prvijenac dr. sc. Vande Babić, sveučilišne profesorice i članice SU HKD Napredak. Prvi roman „Cesta i ptica i oblak“ na neki način je peta cjelina njezine zbirke pjesama „Crta na dlanu“ objavljene 2019. godine s kojom je uvrštena u antologiju hrvatskih pjesnika Boke. Roman je posvećen Mani Gotovac nesuđenoj urednici s kojom autoricu vežu dani prijateljstva i duhovnog rasta i sazrijevanja. Njihovom poznanstvu „kumovao“ je Velimir Visković, poznati književnik i književni kritičar, koji je vrlo nadahnuto govorio o danima koje su proveli zajedno na promocijama, ali kako je istaknuo i danima kad su se njih dvije družile „iza njegovih leđa“, aludirajući na njihovu povezanost.

Zbog epidemiološke situacije Visković je nazočio predstavljanja preko video linka. Prema njegovim riječima radi se o psihološkom, ali ujedno i ljubavnom romanu koji je nastao na temeljima nekih životnih okolnosti koje je autorica sama proživljavala. Radnja romana smještena je u Boku, a glavni likovi, nositelji cijele priče su Fran, Grga i djevojka po imenu Luna. Roman obiluje emocijama i kako kaže Visković, predstavlja povijest jedne ljubavi, ljubavi sa velikim osporavanjima, ali na kraju, ipak i sa sretnim završetkom. Iako roman nije autobiografski neke životne situacije kroz likove Frana i Lune ugrađene su u ovaj roman. Posebno je zanimljva priča s Grgom kojom Luna otvara pitanja može li se u isto vrijeme voljeti dva muškarca.

Drugi od govornika bio je dr. sc. Nenad Vertovšek, filozof, urednik i publicist koji je govorio o načinu pisanja ovog romana i o onome što knjiga uopće jeste. Po njegovom riječima ova knjiga izlazi iz svog okvira i kao takvu je treba promatrati. Djevojka Luna vodi svoje dijaloge sa zidom, njenim, u ovom slučaju svojevrsnim alter egom. Knjiga dopušta mašti na volju i dopušta sve. U ovoj knjizi nema puno smijeha, ali zato ima osmijeha. Zid je ono što nas tjera i zaustavlja prije nego što uopće dođemo do zida, ali nekada, treba doći do zida i gurati ga, baš kao što je u ovoj knjizi to činila Luna. Knjiga je puna čovjeka, odnosno žene i to je ono što trebamo tražiti u ovoj knjizi. Zid je u ovoj knjizi pojam i ceste i ptice i oblaka pa Vertovšek to promatra na istočnjački način poput ikebane: ptica je ona koja putuje, oblaci su iznad nas, a zemlja je ispod, a mi smo, tu negdje, između toga.

O svojoj knjizi autorica Vanda Babić kaže kako je ona nastajala u fazama i nekako se prirodno nastavila na njenu zbirku pjesama. On je psihološki, poetski roman koji duboko rastresa pitanje što je to ljubav i što pod tom čistom esencijom često puta provučemo, skrijemo se iza nje ili manipuliramo ne bi li je iskoristili. Ljubav ništa ne traži, istaknula je autorica, ona traje u najtežim i najljepšim situacijama, s njom se ne kalkulira i nije potkupljiva. Ova večer je ispunjenje ljubavi svakog od nas pojedinačno, i u konačnici mjesto na kojem se nalazimo Je HKD Napredak koji u svojim temeljima je esencija dobra i sam po sebi predstavlja ljubav.

Ova večer okupila je odabrani krug prijatelja autorice romana i Mani Gotovac, one koji su je dobro poznavali i to u broju koji je epidemiološka situacija dopuštala. Odabrane ulomke iz romana izveli su glumci Judita Franković i Robert Plemić i izazvali pozitivnu reakciju publike.

Poseban šarm ove večeri dao je nastup Gabi Novak, legendarne diva hrvatske glazbe koja je bila velika prijateljica s Mani Gotovac i otpjevala njezinu najomiljeniju pjesmu Još uvijek koju je Mani posebno voljela. Sve pjesme u izvođenju Gabi Novak, pratio je na glasoviru Matija Dedić, a programom je moderirala Vlatka Kolarović, urednica na Hrvatskoj televiziji.

Na samom kraju Goran Štrbac i autorica posebno su se u ime HKD Napredak zahvalili sudionicima promocije koji su i do sada uvijek pronalazili vremena darovati svoje vrijeme i ispuniti srca.

Večer koja će ostati svima u lijepom sjećanju, homagge velikoj dramaturginji u vremenima koja su sama po sebi sve samo ne normalna. To je bio dah sjećanja, priča o onome što jesmo, spoj glazbe i riječi što će u Napretkovu kulturnom centru, ali i u srcima svih koji su večeri nazočili ostati posebno zabilježeno.

Tekst i fotografije:: Mario Milošević