Violinom od juga do sjevera

U utorak, 28. lipnja 2022. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra održana je još jedna u nizu glazbenih večeri koje organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak i  Napretkov kulturni centar u Zagrebu u suradnji s Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH kao partnerom u EU projektu pod nazivom Napredovao bih. Ove večeri čarobne zvuke violine s publikom je podijelila violinistica Petromila Jakas uz korepeticiju Marijane Komljenović na glasoviru.

Violinistica Petromila Jakas u vruću zagrebačku večer, zvucima violine, unijela je dah svježine i podijelila je s publikom. Kako i sam naziv koncerta kaže Violinom od juga do sjevera, njeno putovanje krenulo je od Italije izvođenjem Paganinijevog Caprice-a br. 21 i nastavljeno maestralnim izvođenjem Vivaldijevih skladbi Proljeće i Ljeto pokazujući vrhunsko umjetničko znanje koje je, uostalom i potvrdila osvajajući apsolutne prve nagrade  na brojnim prestižnim natjecanjima diljem Europe.

Program je nastavila izvođenjem veoma zahtjevne skladbe Concertino baroque op. 29, francuskog skladatelja  Charly Mandona. A onda,  Koncertom za violinu i orkestar u d-molu finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, Petromila Jakas provela nas je glazbenim prostranstvima europskog sjevera.

I naposljetku, za kraj, Monologom za violinu solo, hrvatskoh skladatelja Borisa Papandopula vraćamo se u Hrvatsku gdje završava ovo glazbeno putovanje.

Izvrstan koncert Petromile Jakas  uz korepeticiju iskusne pijanistice Marijane Komljenović publika je nagradila velikim aplauzom kojim je Petromilu ispratila na još jedno violinsko natjecanje, „Marie Cantagrill u francuskom Saint-Gironsu. Ostaje samo da joj poželimo sreću, a vjerujemo, znajući njezinu kvalitetu i upornost, da će se i ovoga puta vratiti kao pobjednik. Sretno!

Projekt Napredovao bih sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Već 4. srpnja, uoči Dana Napretka, Svetoga Ćirila i Metoda, očekuje nas nova glazbena avantura u Napretku.