Veleposlanica Bosne i Hercegovine NJ.E. Elma Kovačević – Bajtal posjetila je Napretkov kulturni centar u Zagrebu

U ponedjeljak, 18. rujna 2023. godine novoimenovana veleposlanice Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj NJ. E. Elma Kovačević – Bajtal u pratnji ministar savjetnika Zorana Perkovića posjetila je Napretkov kulturni centar u Zagrebu, a što je bio i njen prvi odabir za posjet nekoj od kulturnih institucija u Hrvatskoj.

U ime HKD Napredak i Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu diplomatsku delegaciju Bosne i Hercegovine na čelu s njenom veleposlanicom NJ. E. Elmom – Kovačević Bajtal u pratnji Zorana Perkovića, ministar savjetnika primili su: Prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i dopredsjednik NKC-a, dr. sc. Damir Krešić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, dopredsjednica NKC-a  te Goran Štrbac,  član  Uprave NKC-a.

Dopredsjednik HKD Napredak prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić i nova veleposlanica Bosne i Hercegovine NJ. E. Elma Kovačević Bajtal.

I prije svog službenog preuzimanja vjerodajnica zakazanih za 28. rujna o.g. Veleposlanica Bosne i Hercegovine izrazila je zadovoljstvo posjetom Napretku s kojim je, kako kaže, i u Sarajevu imala dobru suradnju i pozitivna iskustva.

Predsjednik Napretkovog kulturnog centra Damir Krešić zahvalio se veleposlanici Kovačević – Bajtal što je upravo Napredak njena prva točka posjeta kazavši pri tome kako za suradnju ima jako puno prostora, a što je najvažnije, s obije strane postoji dobra volja za suradnju. Damir Krešić naveo je u razgovoru da je u Napretku također veliki broj članova koji imaju neke veze s Bosnom i Hercegovinom pa je tako i prostor za suradnju time još veći.

Predstavnici HKD Napredak u razgovoru s predstavnicima Veleposlanstva Bosne i Hercegovine.

Dopredsjednik HKD-a Napredak Dražen Vikić-Topić govorio je o širini djelovanja Napretka kao i njegovom članstvu u brojnim međunarodnim udruženjima i ugledu koji je stekao svojim djelovanjem kroz 120 godina svog postojanja. Napredak također ima i dobru suradnju s institucijama i kulturnim društvima drugih država poput Indije, Kraljevine Španjolske, Italije i drugih.

Napretkov kullturni centar u Zagrebu uz svoju stručnu službu ima i članove Uprave koji su stručnjaci u različitim granama  društva pa tako i svoj profesionalni posao često implementiraju kroz djelovanje u Napretku.

Ministar savjetnik Zoran Perković je u razgovoru rekao da samo u Zagrebu Bosna i Hercegovina ima svoj Kulturno-informativni centar što je dokaz značaja za kulturno i gospodarsko povezivanje Bosne i Hecegovine i Hrvatske. Centar je nakon potresa i epidemije Covida 19 bio zatvoren, ali je sada nakon obnove počeo ponovno sa radom.  Očekuje se i nastavak kulturne suradnje s Napretkom koji je u pojedinim vremenima bio na zavidnoj razini. Kao dobru priliku za nastavak suradnje Perković vidi u nadolazećoj manifestaciji 5 dana Sarajeva u Zagrebu koja se ove godine održava po jedanaesti put.

Goran Štrbac, član Uprave NKC-a, Zoran Perković, savjetnik ministra i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić u razgovoru.

Različite promocije i kulturna događanja uvijek su bili dobar povod za zbližavanje ljudi pa će tako, nadamo se, kroz različite manifestacije biti i ubuduće , rekla je veleposlanica Kovačević – Bajtal.

U razgovoru predstavnika Veleposlanstva BiH i Napretkovog kulturnog centra našao se niz dobrih i konstruktivnih ideja za suradnju, a neke od njih možemo očekivati ubrzo kako u prostorima Napretkovog kulturnog centra, tako i u prostoru KIC-a Bosne i Hercegovine.

Predstavnici HKD Napretka zaželjeli su novoj veleposlanici Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj uspješan rad i suradnju na zadovoljstvo svih građana Hrvatske i zemlje koju predstavlja.