U Zagrebu prikazan bogati program tradicije Kreševa

Zagrebačka glavna podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak i ove godine je ugostila u Napretkovom kulturnom centru kreševsku podružnicu, te tako nastavila tradicionalno dobru suradnju dviju podružnica. U subotu, 7. prosinca 2019. godine podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Kreševa predstavila se   zagrebačkoj publici jedinstvenom i neobičnom izvedbom glazbeno-scenskog prikaza tradicije i običaja Kreševa. Bila je to interesantna kombinacija scensog prikaza mladih i nadarenih amaterskih glumica Leone Trogrlić i Anđele Tadić koje su kroz priču, u ulogama dviju djevojčica iz Kreševa i Njemačke, na neobičan i simpatičan način, uspjele ispričati bogatu povijest kreševskog kraja koje seže još od starijeg željeznog doba pa sve do današnjih dana i podsjetiti nas na već pomalo zaboravljene običaje kreševske sredine. Da bi sve bilo još sadržajnije, cijeloj priči pridružili su se i  članovi Mješovitog pjevačkog zbora HKD Napredak – Kreševo koji su izveli niz, već pomalo zaboravljenih napjeva kreševskog kraja, koje je u arhivama uspio prikupiti i glazbeno obraditi Ivan Buljan, student Muzičke akademije u Zagrebu. Zborski dio izvedbe priredila je i uvježbala Marija Pervan, voditeljica zbora koja u drugom dijeli programa i sama otpjevala pjesmu Badnja večer uz klavirsku pratnju Ivana Buljana te svojom izvedbom dotakla dušu mnogih koji su ove večeri bili u Napretku.

Cijeli glazbeno-scenski prikaz nakon dužih istraživanja osmislila je, režirala i postavila na scenu Ana Franjčević, mlada akademska glumica koja je ujedno i voditeljica Net Teatra Kreševo. Njoj svakako pripadaju zasluge za dobro pripremljeni igrokaz koji su izvele Leona i Anđela.

Svakako je važno naglasiti da je cijeli program nastao kao proizvod i rezultat dobrog rada u kreševskoj podružnici što bi mogao biti dobar primjer za rad i drugih Napretkovih podružnica.

U drugom dijelu programa izvedeno je nekoliko predbožićnih skladbi kako već i priliči adventskom ugođaju. Za svoju izvedbu publika je sve izvođače nagradila velikim aplauzom, a mlade glumice umjesto buketa cvijeća dobile su poklon za Svetog Nikolu.

Prigodnim riječima sve prisutne pozdravile su Ružica Frančević, predsjednica kreševske podružnice i Slavica Mijić Lukač u ime Napretkovog kulturnog centra.

Nakon službenog dijela programa druženje je nastavljeno uz čašicu pića i razgovora sa željom da takvih susreta i druženja bude još više.