U Napretku ponovno predstava „BLACK/WHITE IS MY COLOR“

Pozivamo Vas na predstavu „BLACK/WHITE IS MY COLOR“ koju su osmislili i izvode Lawrence Kiiru i Vilim Matula.

Predstava „BLACK/WHITE IS MY COLOR“ će se održati u:

petak, 22. ožujka 2024.

s početkom u 20 sati u dvorani HKD NAPREDAK – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1/I.

Predstava je nastala prema motivima drame „Crnci“ francuskog pisca Jeana Geneta, koja progovara o rasizmu, kolonijalizmu i identitetu. Redatelj i glumac Lawrence Kiiru, rođen u Keniji i diplomirao režiju na ADU u Zagrebu, i glumac Vilim Matula, poznat po svojim angažiranim ulogama i aktivizmu, ujedinili su svoje kreativne umove i stvorili predstavu koja propituje kakvu to crno-bijelu realnost živimo u Europi danas. Predstava je aktualna i provokativna, jer se bavi temama koje su prisutne u medijima i javnosti, kao što su migracije, diskriminacija, nasilje i solidarnost.

Broj mjesta je ograničen, a karte možete kupiti na adresi:

HKD Napredak, Bogovićeva 1/I.

Dodatne informacije na telefon: 01/4813 – 156 svakim radnim danom od 10 – 17 sati.

Cijena ulaznice za sve predstave iznosi 12,00 eura, a za članove HKD Napredak, umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom iznosi 8,00 eura.

Veselimo se Vašem dolasku!

O predstavi i glumcima:

Predstava je nastala prema motivima drame „Crnci“ francuskog pisca Jeana Geneta, koja progovara o rasizmu, kolonijalizmu i identitetu. Redatelj i glumac Lawrence Kiiru, rođen u Keniji i diplomirao režiju na ADU u Zagrebu, i glumac Vilim Matula, poznat po svojim angažiranim ulogama i aktivizmu, ujedinili su svoje kreativne umove i stvorili predstavu koja propituje kakvu to crno-bijelu realnost živimo u Europi danas. Predstava je aktualna i provokativna, jer se bavi temama koje su prisutne u medijima i javnosti, kao što su migracije, diskriminacija, nasilje i solidarnost.

Lawrence Kiiru i Vilima Matula odlučili su se za ovaj predložak prema motivima drame „Crnci“ kako bi progovorili o identitetu, rasizmu, kolonijalizmu, predrasudama i stereotipima.

Mislim da su važniji naši sveukupni odnosi prema osobama druge boje kože. Vili Matula je divno i uporno nagovarao da zajedno nešto radimo i tako je odluka pala na Genetov tekst “Crnci”, koji progovara o tome., kazao je Lawrence Kiiru.

Kad smo mi to počeli raditi predstavu još nije bilo ovakvih ekscesa… Jako je lijepo vidjeti mlade ljude iz svih krajeva svijeta na dočeku Nove godine na glavnom Trgu ovdje u Zagrebu i ljude koji nam omogućuju da se privreda Grada obnavlja, rade na obnovama zgrada oštećenih od potresa… Žalosno je što smo doživjeli i neugodne komentare na fotografije s proslave i dočeka 2024. godine u Zagrebu. Mi već godinu dana radimo na tekstu i sada se pokazao kao aktualan tekst!, otkrio je Vilim Matula o predstavi.

O drami „Crnci“ Jeana Geneta

Crnci je drama francuskog pisca Jeana Geneta, koja je prvi put izvedena 1959. godine u Parizu. Drama je inspirirana ubojstvom crnog aktivista Patricea Lumumbe u Kongu 1961. godine, a prikazuje skupinu crnih glumaca koji izvode ritualno suđenje i pogubljenje bijelog čovjeka, predstavljajući ga kao kolonijalnog suverena, misionara, trgovca robljem i istraživača. Drama je kritika rasizma, imperijalizma i zapadne civilizacije, a koristi se elementima apsurda, metafore, ironije i groteske. Genet je želio da drama bude izvedena isključivo crnim glumcima, kako bi naglasio njihovu ulogu žrtava i pobunjenika protiv bijele dominacije. Drama je također istraživala teme identiteta, maskiranja, seksualnosti i nasilja, koje su bile prisutne u većini Genetovih djela. Crnci je jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih drama Jeana Geneta, koja je izazvala različite reakcije publike i kritike, od oduševljenja do zgražanja.

Kratke biografije:

Lawrence Kiiru je kazališni, filmski i televizijski redatelj, rođen u Keniji. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je predstave u raznim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i brojne filmove i dokumentarce za HTV i druge televizije. Njegova najpoznatija kazališna djela su Piaf, S ljubavlju, Janis, Euridika i Vjetar Kimbunga. Također je pisao scenarije i adaptirao drame za radio.

Vilim Matula je hrvatski glumac, redatelj, aktivist i političar. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1985. godine. Glumio je u brojnim kazališnim, filmskim i televizijskim projektima, među kojima su S.P.U.K., Infection, 100 minuta Slave, Schindlerova lista i Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi.