U Napretku nastupili Katja Markotić i Alessandro Cesaro

Nastavljajući suradnju Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, sinoć je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održan još jedan u nizu koncerata na kojem su ovoga puta nastupili mezzosopranistica Katja Markotić  i Alessandro Cesaro na glasoviru.

Na početku koncerta u ime organizatora sve prisutne je pozdravio Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra zaželjevši prisutnima ugodnu glazbenu večer.

Večer je počela virtuoznom izvedbom  pijaniste  Alessandra Cessara koji je za početak nastupa odabrao Clementijevu „Sonatu Op. 24 n. 2 u B duru“.

Alessandro Cesaro pripada u grupu glazbenika s izraženim zanimanjem prema skladanju, a diplomu s najvišim ocjenama i priznanjem stekao je već u 16. godini u klasi Franca Angelerija. Nakon diplome nastavio je usavršavanja kod renomiranih učitelja u Rimu. Ubrzo dobiva nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima i festivalima, a naročito se afirmirao s nastupom na 48. Međunarodnom natjecanju u Ženevi gdje je s 18 godina dobio prvu nagradu. Njegova svestranost omogućila mu je uvrštavanje u repertoar najpoznatije klavirske skladatelje od Haydna do Chopena, Schuberta i Bethovenea. Čest gost je velikih svjetskih pozornica u Švicarskoj, Belgiji, Njemačkoj, Argentini, Meksiku i drugim zemljama.

Ove večeri na koncertu je nastupila i mezzosopranistica Katja Markotić uz pratnju Alessandra Cesara na glasoviru. U svoj repertoar uvrstili su djela Tenaglia, Bellinija, Caldara, Rossinia, Mozarta, Giulianija i Poncea.

Mezzosopranistica Katja Markotić svoje pjevačko znanje stekla je na studiju u Grazu, a nastavila usavršavanje u Beču. Kao koncertna pjevačica jednako uspješno interpretira djela u rasponu od barokne do suvremene glazbe. Dobar dio svoje karijere posvetila je izvođenju manje poznate i zapostavljene hrvatske vokalne baštine te ih snimila za potrebe radija i televizije. Nastupala je na brojnim svjetskim pozornicama, a uz pjevanje od 1996. godine uspješna je ravnateljica Ljetnog festivala u Rovinju.

Sinoćnji koncert završio je izvedbom „Addio mio tesoro, adio“, meksičkog skladatelja Manuela Poncea.