U Napretkovom kulturnom centru otvorena izložba Damira Barešića „Svjetlopisi s puta“

Veleposlanik Kraljevine Španjolske Nj. E. g. Alonso Dezcallar Mazarredo i prevoditeljica Vedrana Misita Držanić prigodom otvorenja izložbe “Svjetlopisi s puta”.

U srijedu, 29. rujna 2021. godine pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u dvorani HKD Napredak – Napretkovog kluturnog centra u Zagrebu svečano je otvorena izložba fotografija Svjetlopisi s puta, autor, dizajnera i arhitekta Damira Barešića.

U ime organizatora izložbe Hrvatskog kulturnog društva Napredak prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu Goran Štrbac, član Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu izrazivši zadovoljstvo što je ova izložba organizirana pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske.

Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra.

Fotografije su nastale na vrlo zahtjevnom hodočašću CAMINO DE SANTIAGO, od oko 800 kilometara. U grad u Španjolskoj, u Galiciji, u vrlo poznato, popularno svetište sv. Jakova (mjesto je to njegovog groba), u Santiago de Compostelu. Upoznavao je ljude, u određenim situacijama i družio se s njima, no čuvao je svoj odabrani i osvojeni mir.

Petromila Jakas na violini i Marijana Pajić na glasoviru.

O samoj izložbi govorila je Sanda Stanaćev Bajzek, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara. U svom izlaganju Sanda Stanaćev Bajzek je rekla: „Barešićevi svjetlopisi čisti su, nedorađeni, mijenjaju tek dimenzije, to jest izrez okvira. Oni su uhvaćeni trenutak u vremenu, trag određenog mjesta, rute puta, impresija dana kada se nad Pirinejima tek podiže magla ili kroz gustu kišu probija sunčeva svijetlost. Barešić intuitivno bira kadar, bilježeći u njega svoje jedinstveno viđenje, birajući scenu koja u danome trenutku najbolje predstavlja njegov kreativan naboj i viziju.“

Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara

O duhovnom pogledu hodočašća u Santiago de Compostelu govorio je vlč. Filip Lučić koji je u više navrata pratio fotografske zapise Damira Barišića sa njegovih putovanja.

O svojim putovanjima u Santiago de Compostelu govorio je i sam autor Damir Barešić koji je kroz svoje fotografije napravljene minimalistički, nastojao oslikati svoje unutarnje duševno stanje, a horizontalnim prikazom fotografija oslikati svoje hodočasnički put dug više od 800 kilometara.

Damir Barišić, dizajner, arhitekt i autor izložbe “Svjetlopisi s puta”

Veleposlanik Kraljevine Španjolske Nj. E. g. Alonso Dezcallar Mazarredo svoj govor je usmjerio o povijesnom i kulturnom značenju hodočašća u Santiago de Compostelu.
„Camino je kroz povijest bio komunikacijski put koji je pomogao oblikovati zajedničku europsku svijest. Njime su putovale i izmjenjivale se ideje, umjetnički stilovi i moda; gotička umjetnost stigla je u Španjolsku s redovnicima iz Clunyja koji su osnivali samostane duž rute kako bi štitili i brinuli se za hodočasnike. U blizini samostana, počele su nicati bolnice, mostovi i ceste kako bi se olakšalo putovanje puno opasnosti i teškoća. Sa sličnom svrhom u Kodeksu Calixtinus, dokumentu iz sredine XII. stoljeća, pojavljuje se jedan od prvih turističkih vodiča s informacijama i praktičnim savjetima za hodočasnike.
Otkad je apostolovo tijelo pronađeno oko 820. godine pa sve do danas, stotine tisuća ljudi iz cijelog svijeta i dalje privlači ideja stjecanja ovog jedinstvenog iskustva, kakvim ga mnogi opisuju. Na izložbi “Svjetlopisi s puta” imat ćemo prigodu “zaviriti” u Camino, u nadi da ćemo se jednog dana možda odvažiti prijeći ga,
“ rekao je u svom govoru španjolski veleposlanik.

U glazbenom dijelu programa nastupile su članice Karlovačkog klavirskog trija Petromila Jakas na violini i Marijana Pajić na glasoviru. Petromila Jakas izvela je solo kompoziciju Adalberta Markovića „Rubato alla zingara“, a u pratnji Marijane Pajić na glasoviru izvele su kompoziciju španjolskog skladatelja, Pabla de Sarasate: Španjolski plesovi op. 22 „Romanza Andaluza“.

Izložbu Svjetlopisi s puta u Napretkovom kulturnom centru postavio je Mario Milošević, a prijevode tekstova za katalog na španjolski jezik načinila je Vedrana Misita Hržanić. Izloženo je 26 fotografskih zapisa Damira Barešića koji se mogu pogledati svakim radnim danom u terminu od 10 do 17 sati sve do 20. listopada 2021.