U Napretkovom kulturnom centru otvorena izložba Borisa Ladana

akademski grafičar Boris Ladan

U četvrtak, 21. listopada 2021. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba iz ciklusa MANUSCRIPT, akademskog grafičara Borisa Ladana.

Na početku programa sve prisutne je pozdravio prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak, koji je naglasio da Napredak od svog osnutka nastoji pomagati mladim talentiranim ljudima u svim segmentima znanosti i umjetnosti, a jedan od njih je i Boris Ladan, umjetnik koji dolazi iz povijesnog kraljevskog grada Jajca.

prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak

Boris Ladan rođen je u Jajca, a sklonost prema likovnoj umjetnosti otkriva u ranim godinama. 1995. se prvi put susreće s Graffiti art umjetnošću kojom se bavi dugi niz godina. Zbog ratnih zbivanja početkom devedesetih godina svoje školovanje nastavlja u Njemačkoj. Po povratku u Jajce upisuje Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu gdje je 2005. godine stekao naziv akademskog grafičara – profesora likovnih umjetnosti u klasi profesora Igora Dragičevića. Ovo je Ladanova peta samostalna izložba i prva u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu. Ladan je također izlagao na skupnim izložbama te je sudionik nekoliko likovnih kolonija.

Boris Ladan prigodom otvaranja izložbe iz ciklusa Manuscript u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu

O Borisu Ladanu i njegovom stvaralačkom radu govorio je njegov profesor Anto Kajinić koji je još tijekom studija u Ladanu prepoznao nešto što bi moglo unijeti novosti u hrvatskoj recentnoj umjetnosti.

Anto Kajinić, dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru

„Djela Borisa Ladana emaniraju sadržajnu duhovnost brojnim obilježjima, koja rezultiraju oduševljenjem zbog susreta s kreativnošću neslućenih mogućnosti i dosega u srcu zemlje Bosne i Hercegovine (Jajce), koja je po svim odrednicama autentična i neponovljiva, te ju je stoga, razložno, moguće zvati umjetnošću. Nedvojbeno je riječ o umjetnosti znaka, prožetog racionalnošću. Racionalnost znakovlja je apostrofirana egzaktnom izvedbom, koja iznjedruje i osjećaj i spoznavanje autorske sigurnosti, suverenosti, koje su iznimne dragocjenosti jer je riječ o umjetniku mlađe generacije. Naznačeno upućuje na mogućnost uplovljavanja pogleda, i uma preko njega, u područja sleđenosti i nedoglednosti, zbog naglašene rubnosti, geometričnosti i dosljednog, upornog, repetiranja znakovlja. Izrečenu sleđenost dragaju minuciozni valerski pasaži koji znakovlje inkarniraju u brojne vizualne punktove, koji usprkos napučenosti, kompoziciju ne čine vizualno zatrpanom, nego samo pulsirajućom, živom, onom koja naprosto diše. Površina djela, u pogledu, postaje stvarnom epidermom, postaje umijećem, a time i umjetnošću. Ritam u Ladanovim kompozicijama ostvaren je stalnom i neusiljenom izmjenom ploha ispunjenih različitom veličinom znakovlja. On je stoga lapidaran i upućuje na osjet samoga daha i disanja slikarske membrane.
Jasnoća, kao temeljna doživljajna odlika Ladanovih najnovijih vizualnih opservacija, upućuje i na krajnju reduciranost njegovih vizualnih izražajnih sredstava: neutralni kolorit u cijelosti, linearna racionalnost, rafinirana valerska i gotovo taktilna pasažna izvedba. Ostvareno je arhetipsko pravilo stvaranja: za uvjerljivo djelo potrebna je samo svjetlost u sveobujmljivoj svemirskoj tmini. Boris Ladan, unatoč mladosti, briljantno je svojim djelima posvjedočio skromnost i poniznost, dopuštajući osviješteno da stvarateljska zraka Apsolutnog stvaratelja prođe kroz njegovu srž i tako ugrije nadanje istinskog upotpunjavanja i obogaćivanja hrvatskog stvarateljskog segmenta u kompozitnom biću bosanskohercegovačke recentne umjetnosti. Sve izloženo razložno pothranjuje uvjerenost da njegovo djelo uistinu jest umjetnost, s obilježjima konzistentnosti i izrastanjem stila“
, rekao je u svom govoru profesor Kajinić.

Otvorenje izložbe iz ciklusa Manuscript

Po riječima autora „MANUSCRIPT“ je naziv posljednjeg ciklusa radova u kojem se bavi oblikovanjem slika slovima, tj. na sebi svojstven način „piše“ likovne kompozicije i obrađuje problematiku jednog načina suvremene hermeneutike.

Subliminalni i semantički karakteri integrirani su (isključivo na engleskom kao svjetskom jeziku koji snažno dominira svim oblicima komunikacije i ima najbogatiji suvremeni rječnik) putem slova, riječi, pojmova, inicijala, znakova skrivenih u kompozicijama koji predstavljaju snažne poruke i daju umjetničkim djelima posebno psihološko značenje. Teme koje obrađujem upozoravaju na globalnu problematiku, zaštitu okoliša, razne vrste diskriminacije, ljudsko dostojanstvo, autonomija, jednakost, solidarnost samo sebi svojstvenim likovnim rukopisom, rekao je Boris Ladan o svojim radovima.

Izložba MANUSCRIPT izložena je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I od 21. listopada do 12. studenoga 2021. godine i može se pogledati svakim radnim danom u terminu od 10 do 17 sati.