U Mostaru otvorena izložba polaznika Napretkovog tečaja crtanja i dizajna

U Mostaru otvorena izložba polaznika Napretkovog tečaja crtanja i dizajna

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Mostar u utorak 2. srpnja 2019. u Maloj galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru predstavilo je izložbu najboljih radova polaznika Tečaja crtanja i dizajna, a na prigodnoj svečanosti uručeni su i certifikati polaznicima.

Prije same svečanosti uručenja certifikata riječi zahvale upućene su ravnateljici Narodne knjižnice HNŽ-a Julijani Matić-Pavlović na potpori projektu Tečaja crtanja i dizajna i izložbi radova, te Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i ravnatelju Danijelu Vidoviću i Središnjoj upravi Napretka sa središtem u Sarajevu i predsjedniku dr. Franji Topiću za financijsku potporu u iznosu od 500 KM za ovaj projekt.

U Mostaru otvorena izložba polaznika Napretkovog tečaja crtanja i dizajna

Inače, voditelji Tečaja crtanja i dizajna bili su Ani Šimić, predsjednici DHLU-a FBiH i profesor Višeslav Lučić, član Upravnog odbora HKD Napretka Glavne podružnice Mostar. Njih dvoje dva mjeseca su vrijedno i strpljivo radili s trideset i jednim polaznikom tečaja, a plod svega bila je jučerašnja izložba u Kosači.

Prije samog čina otvorenja izložbe, voditelji tečaja, Lučić i Šimić su zajedno s čelnicima Upravnog odbora HKD Napredak Glavne podružnice Mostar, Markom Romićem, predsjednikom, Miroslavom Landekom, dopredsjednikom, Ivanom Vrljićem, tajnikom i Željkom Obradović, rizničarkom, podijelili certifikate polaznicima o uspješno završenom tečaju.

Treba istaknuti kako je ovaj tečaj, svojevrsna škola mašte i kreativnosti, bio besplatan jer materijal za učenje i rad za svakog od 31 polaznika osigurao je HKD Napredak, a ovaj program s ciljem poticanja kreativnosti i umjetničke edukacije kojeg su vodili akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna Višeslav Lučić i akademska grafičarka Ana Šimić su svakom od polaznika pristupali individualno. Podučavali su o crtežu koji je osnova likovnog stvaranja uz rad u različitim tehnikama (olovka, ugljen, tuš, rapidograf, kombinirane tehnike), a otkrivali su i osnove umjetničkog oblikovanja u području vizualnih komunikacija od tipografije, skica i crteža, sve do promišljenih rješenja logotipa i plakata.

U svom obraćanju profesor Lučić kazao je kako su svi polaznici pokazali veliku zainteresiranost, kreativnost, ljubav prema umjetnosti, a to su i potvrdili svojim redovitim dolascima na radionice i kreativnim radovima, koji su sinoć izloženi na izložbi.

“Cilj tečaja bio je educirati i približiti polaznicima svijet kreativnog vizualnog opažanja i izražavanja kroz ideje pretočene crtežom. U radu sa polaznicima otkrili su njihovu skrivenu ‘umjetničku žicu’, te motivaciju da nastave sa svojim radom i dalje samostalno”, kazao je Lučić.

U Mostaru otvorena izložba polaznika Napretkovog tečaja crtanja i dizajna

“Ovaj tečaj posebno se izdvaja jer se na njemu izravno obrađuje tematika crtanja i dizajna. Polaznici su uspješno svladali osnove tehnike crtana grafičkih modelacija, a nakon toga i tehnike dizajna”, kazala je Ana Šimić.

Član Središnje uprave HKD Napredak i dopredsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka istaknuo je kako je Glavna podružnica u Mostaru u proteklih godinu dana kreirala i realizirala vrlo dobre i zapažene kulturne sadržaje te izrazio nadu kako su ti sadržaji pridonijeli da budu jedan kamenčić u mozaiku kulturne ponude grada Mostara.

“Mi svakako želimo biti dio kulturne pozornice Mostara i dati svoj doprinos projektu Mostar EPK 2024”, kazao je Landeka te otkrio da je interes za sudjelovanje u radu Tečaja crtanja i dizajna bio iznad svih očekivanja jer je broj prijavljenih bio puno veći od planiranog, te da su tako odlučili na jesen organizirati još jedan sličan tečaj čije je potencijale prepoznalo i Federalno Ministarstvo kulture i sporta, na čelu s ministricom Zorom Dujmović, koje im je za projekt dodijelilo potporu u iznosu od 4.000 KM.

Treba istaknuti činjenicu da ono što u ovom projektu inspirira i same organizatore iz Napretka je snažan interes Mostarski i Mostaraca za umjetnost i umjetničku kreaciju, a izložba polaznika umjetničkog tečaja samo je jedno od postignuća nove Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

“Mostarski Napredak organizirao i realizirao i na taj način obogatio kulturni život Mostara. Napretkove promocije knjiga, koncerte, tribine se bile i posjećene i zapažene i to je svakako zasluga ove nove uprave i svakako će biti poticaj za još bolji rad”, ocijenio je predsjednik Romić.

Izložbu radovi otvorili su Josip Križanović, član Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik podružnice u Busovači, i Ivana Barišić, predsjednica HKD Napredak Ljubuški i zamjenica predsjednika Skupštine Zapadnoheregovačke županije.

U svom obraćanju Križanović je zahvalio na pozivu u Mostar i ukazanoj časti da otvori ovu izložbu a čemu se s radošću odazvao, istaknuvši povezanost srednje Bosne i Mostara kao i činjenicu da su Glavna podružnica Napretka u Mostaru i podružnica u Busovači među najaktivnijim podružnicama u cijeloj velikoj obitelji Napretka.

Nakon izložbe upriličeno je druženje i domjenak, a u glazbenom dijelu sudjelovao je mladi Luka Perić, dok je program vodila mostarska novinarka Julija Gubeljić.