U kinu Europa svečano otvoreni 11. Dani bosanskohercegovačke kulture

Sinoć su zagrebačkom kinu Europa svečano otvoreni 11. Dani bosanskohercegovačke kulture u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Srpskog demokratskog foruma uz pomoć udruge Kreativna de kultura.

Dani bosanskohercegovačke kulture se održavaju povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava 25. studenoga.

U sklopu programa manifestacije tradicionalno se prikazuju igrani, dokumentarni i animirani filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije ali i ostvarenja iz scenske, likovne i muzičke umjetnosti.

I ove godine zagrebačka publika moći će pogledati bogat program koji su organizatori priredili.

Prvi od programa koji je publika sinoć mogla pogledati na otvorenju, bio je film Aide Begić Never leave me, ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za prestižnu nagradu Oscar. Tu je još i dokumentarni film U potrazi za domom redatelja Harija Šećića, a biti će predstavljena i knjiga “Hadžibeg”, autora Kemala Čopora.

Ni ovi dani neće proći bez poznatog bosanskog sevdaha, pa je za posljednju večer ovogodišnjeg programa predviđen koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod nazivom “Sevdah sa vama”. Organizatori su se potrudili da to budu oni ponajbolji u tom žanru: Ženski zbor “Bulbuli”, harmonikaški orkestar “Anantango”, Amel Ćurić, Hanka Paldum i Halid Bešlić. Ulaz je na sva događanja kao i svih ovih godina do sada, besplatan i prepoznatljiv po sloganu “ulaz džaba”.

U ovogodišnjoj organizaciji obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uz Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, po prvi put sudjeluju Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Srpski demokratski forum.

Sve prisutne u ime Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pozdravio je Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća, koji je izrazio zadovoljstvo što su se u organizaciji manifestacije ove godine uključili Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Srpski demokratski forum.

“Napredak je nacionalno društvo, to mu samo ime govori (Hrvatsko kulturno društvo…), ali ono po čemu se Napredak izdvaja iznad brojnih podjela koje nas prate na ovim prostorima, jeste zdravo njegovanje vlastite kulturne baštine i vlastitog nacionalnog i kulturnog identiteta, uz poštivanje svih drugih naroda i narodnosti s kojima dijelimo ove prostore. Ono što je najvažnije u svim Napretkovim programima i projektima i na što u Napretku možemo biti ponosni jeste upravo ta otvorenost, dijalog sa svima, kultura dijaloga i dijalog kultura koji je jasno vidljiv na svim područjima Napretkova djelovanja. Suradnja s brojnim udrugama i društvima drugih naroda i narodnosti koji žive u gradu Zagrebu i zajednički programi važan su dio i programa Napretkovog kulturnog centra”, rekla je u svom pozdravnom govoru u ime HKD Napredak Slavica Mijić Lukač, voditeljica Napretkovog kulturnog centra.

Prisutma se također obratio i Ljubo Manojlović, predstavnik Srpskog demokratskog foruma koji je izrazio zadovoljstvo što mogu surađivati u realizaciji ovog projekta. Inače, Srpski demokratski forum u Hrvatskoj djeluje od 1991. godine koje je dobitnik brojnih nagrada i prznanja za svoj rad na afirmaciji ljudskih prava i jačanje civilnog društva.

Pored predstavnika organizatora prisutne je također pozdravila i gđa Renata Paškvalj, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, a na kraju i pokrovitelj manifestacije g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

On se kroz svoj dugogodišnji mandat gradonačelnika pokazao kao istinski prijatelj nacionalnih manjina. U svom govoru iskazao je zadovoljstvo što je već 11. put pokrovitelj ove manifestacije, pozdravio prisutne, ovoga puta i u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, te svečano otvorio ovogodišnje Dane bosanskohercegovačke kulture. (Mario Milošević)