Tihi odlazak samozatajnog Napretkovca

U utorak, 15. travnja 2020. godine u 65. godini života iznenada je u Zagrebu preminuo Franjo Marić, profesor, fizičar, povjesničar i dugogodišnji član Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Uz sve nedaće i loše vijesti kojima smo obasuti ovih dana, još jedna tužna vijest potresla je sve one koji su ga poznavali, a posebno članove Napretka, Društva kojem je pripadao, kojega je pomagao i kojem je nesebično poklanjao svoje vrijeme, znanje i materijalna dobra.

Svoju strast i ljubav prema knjigama koja ga je obuzimala sve do posljednjih trenutaka ovozemaljskog života pretočio je u niz knjiga, zbornika, monografija i vrijednih djela u kojima su sačuvani podaci, zapisi, dokumenti i fotografije od neizmjerne vrijednosti za povijest Hrvatske i  Bosne i Hercegovine, a posebno djela vezanih uz povijest Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine iz koje je potekao i koju je toliko volio noseći je u srcu.

Iako je HKD Napredak posjećivao već od njegove obnove u Zagrebu 1992. godine, Napretku je kao član pristupio 1997. godine, ali ne samo kao konzument Napretkovih događanja, nego kao član koji je uvijek donosio nove ideje i prijedloge od kojih je neke u Napretku i realizirao. Od 2014. do 2017. godine bio je član Upravnog odbora Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu.

Sudjelovao je u više Napretkovih projekata među kojima su: Pregled Napretkovih hrvatskih narodnih kalendara 1907. – 2002., objavljen povodom stote godišnjice osnutka HKD Napredak, a koji je nagrađena kao najbolji izdavački projekt u BiH za 2002. godinu u kategoriji povijesti. Tu je i reprint knjige Putovanje po Bosni 1807. – 1808. godine, koju je 1808. godine napisao francuski konzul u Bosni Amédé Chaumette – Des – Fossé. Ništa manje vrijedan je i projekt reprinta vrlo rijetkog izdanja knjige Naši gradovi povjesničara Ćire Truhelke, te s podružnicom Napretka u Žepču knjigu Kronologija žepačkog kraja 1458. – 2008.

U realizaciji jednog od najznačajnijih projekta Središnje Uprave HKD Napredak  Kutak nobelovca Ive Andrića dao je veliki doprinos u suradnji s književnicom Julijanom Matanović. Kutak nobelovca Ive Andrića otvoren je 2015. godine u prostorima Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, povodom obilježavanja 40. godišnjice smrti velikog književnika. Tu su izložena prva Andrićeva izdanja koja su objavljena diljem svijeta, od kojih su većina rariteti koje je za Napredak prikupio  Franjo Marić.

Za njegov znanstvenoistraživački rad na knjizi Hrvati – katolici u BiH između 1463. i 1995. prema crkvenim dokumentima, Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1998. godine dodijelilo mu je nagradu iz Donacija Krunoslav i Zvonimir Draganović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odlikovala ga je 2017. godine redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi iz područja književnosti i očuvanja identiteta Hrvata na bosanskohercegovačkim prostorima te za njihovu dugogodišnju promociju u Republici Hrvatskoj i svijetu.