Suzvučja u Mostaru: Održan zajednički koncert temeljnih nacionalnih kulturnih društava

Zajednički koncert četiri nacionalna kulturna društava pod nazivom “Suzvučja/Sazvučja” održan je u petak, 17. rujna 2021. godine, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Predstavnici Napretka, Preporoda i Prosvjete

Koncert je jedan od projekata Međukulturnog vijeća BiH, koje je osnovano na temelju sporazuma o suradnji četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH, i to BZK “Preporod”, HKD Napredak, SPKD “Prosvjeta” i JKPHD “La Benevolencija”.

Duo “Dženana&Dženana”

Tako su u ime ‘Preporoda’ nastupili “Dženana&Dženana”, duo koji čine sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić, u ime ‘Napretka’ trio “Senso” – HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo, u ime L’a Benevolencije’ “Zorana&ęthno orchestra” i etno grupa “Sv. Dimitrije” ispred ‘Prosvjete’.

Napretkov trio “Senso”

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je također prisustvovao koncertu, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Mostara Salemom Marićem i županijskim ministrom znanosti, nauke, kulture i sporta Rašidom Hažovićem naglasio je kako je njegovo održavanje preznačajno i prebitno za Grad Mostar.

Zorana&ęthno orchestra

– Preznačajno, prebitno i ustvari jedino normalno što se može dešavati u Mostaru a to je da su nas četiri nacionalna društva počastila jednim koncertom, kulturnim događanjem upravo na tragu onoga kako mi danas funkcioniramo u Gradskom vijeću, a to je uvažavanje drugog i uvažavanja i različitosti između svih nas – kazao je Kordić u izjavi za medije uoči koncerta.

Etno grupa „Sv. Dimitrije“

Naglasio je kako je ovaj koncert na tragu nečega u što apsolutno vjeruje, a to je da jedni s drugima možemo živjeti, ali da se moramo međusobno uvažavati.
– Ovaj koncert je negdje na tragu te nekakve političke agende, odnosno, nečega u što ja apsolutno vjerujem, da mi možemo jedni s drugima živjeti zajedno ali moramo jedni druge uvažavati. Ono što mi je važno to je da prenesemo poruku da u ovom momentu, evo kako se u Mostaru sad dešava, niti jedan narod nije ugrožen od drugoga zahvaljujući izbornom zakonu u Gradu Mostaru koji garantira ravnopravnost svih dionika političkog života u gradu i da upravo na ovom fonu može i čitava BiH funkcionirati, da se poštuju različitosti i da se ostvare prava svakog pojedinca u BiH i svake nacionalne zajednice – ocijenio je mostarski gradonačelnik.