Šetnja po obroncima istočne Medvednice

Kako je epidemija koronavirusa pokvarila puno planinarskih izleta koje je društvo planiralo napraviti ove godine, aktualna situacija nas je sve natjerala da planiramo od situacije do situacije. Tako je ovoga vikenda, u nedjelju, 12. srpnja 2020. godine, umjesto planiranog izleta na Zavižan, za odredište su odabrani istočni obronci zagrebačke Medvednice.

Manja grupa članova PD Napredak – Stjepan Planić, odabrala je za nedjeljni izlet šumoviti vrh Grohot (492 m) na koji se dolazi laganim hodom od prigradskog mjesta Blaguši na domak Zagreba. Iako je istočni dio Medvednice bitno manje posjećen od svog centralnog dijela, on pruža sasvim dovoljno užitka za planinare koji ga posjete. Područje se odlikuje prirodnom divljinom i smirujućom tišinom.

Glavna okosnica istočne Medvednice proteže se smjerom od kašinskog perivoja na Lazu do Sv. Ivana Zeline. Grohot je jedan od zanimljivijih vrhova Medvednice s kojeg se za vedrog vremena kakvo je bilo ove nedjelje, pruža prekrasan pogled. Na vrhu se nalazi razgledna piramida – vidikovac visok 14 m sa koje se prostire pogled na jednu stranu prema Prigorju i Posavini, a na drugu stranu prema Zagorju. Planinari vidikovac često koriste kako bi načinili poneku dobru panoramsku fotografiju.

Neposredno ispod vrha nalazi se svetište Blažene Djevice Marije od Puta kojeg organizirano posjećuju planinari i vjernici u drugoj polovici svibnja. Tu, stotinjak metara od vrha, nalazi se i planinarska kuća Grohot koja izletnicima pruža mogućnost okrijepe i prigodnog druženja.