Promoviran roman duhovnog sadržaja “Kad Ljubav progovori” studentice Sanje Pažin

U prepunoj dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu je predstavljena nakladnička kuća Kerigma-Pia te promoviran roman mlade autorice i studentice Sanje Pažin “Kad Ljubav progovori”.

Pred brojnim gostima iz društvenoga i kulturnoga života Republike Hrvatske govorili su Anto Pranjkić, urednik nakladničke kuće Kerigma-Pia, književnik Hrvoje Hitrec, autorica Sanja Pažin, a  video linkom s Plitvičkih jezera javio se don Damir Stojić. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovale su studentice Katarina Radić i Marta Kovačević, dok je moderatorica bila Sara Sikirica.

Na samom početku nazočnima se u ime HKD Napredak i u ime Napretkovog kulturnog centra sa pozdravnom riječju obratio povjerenik za HKD Napredak GP  Zagreb, Goran Štrbac, istaknuvši već dobru dugogodišnju suradnju s glavnim urednikom nakladničke kuće Antom Pranjkićem te je izrazio zadovoljstvo posjećenošću i brojem mladih na promociji.

Nakladničku kuću Kerigma-Pia predstavio je njezin urednik Anto Pranjkić, govoreći da je ona prvenstveno nastala kao potreba afirmacije mladih književnih talenata, koji pišu duhovne, domoljubne, zavičajne i sadržaje za djecu te da na taj način afirmiraju tradicionalne vrijednosti čuvanja jezika i identiteta.

– Naša nakladnička kuća djeluje kroz šest biblioteka, a svaka obrađuje po jednu vrstu književnosti i publicistike. Zovu se: Duhovni niz – Kerigma, Radosni leptir, Vrhunci duše, Domovinski pleter, Ogledi i Školska lektira. Svoje ciljeve ostvarujemo i kroz naše projekte, kao što su: Putovima domovinske zahvalnosti, Književnici Hrvatske književnicima BiH, Mladi književnici za bolji svijet, portal za društvo, znanost i kulturu: www.kerigma-pia.hr te uskoro pokrećemo i časopis za društvo, znanost i kulturu. Imamo 30 suradnika a do sada smo, od osnutka nakladničke kuće 01. kolovoza 2018. godine, objavili 14 novih knjiga. Naša misija je slična misiji HKD Napredak: želja nam je da mladima omogućimo i damo prigodu za ostvarenje želja i snova i svi zainteresirani za izdavanje djela duhovnoga, domoljubnoga, zavičajnog i dječjeg sadržaja dobro su nam došli, kazao je Pranjkić ovom prigodom.

Predstavljajući roman Sanje Pažin, don Damir Stojić izrazio je svoje zadovoljstvo porukama koje Sanja, čiji je on inače duhovnik, šalje u javnost i na taj način oblikuje svijet oko sebe:

– Sanja ima jednu dubinu. Usporedio bih je s Kocijanom. Ovom pričom, romanom “Kad Ljubav progovori” Sanja pokušava odgovoriti na vječno pitanje o međuljudskim odnosima, odnosu Boga i čovjeka, ali i posebno o pitanju patnje, a to je u povijesti jedan čovjek bio pokušao. To je Job. Sanja pokušava dati svoje promišljanje na ovo pitanje koje zapravo nema odgovora, kazao je preko video linka don Stojić i posebno napomenuo kako autorica pokušava naglasiti da ponekad ima sreće u nesreći te da je njezina knjiga doprinos vječnom pitanju kojega si postavljamo, a to su pitanja, patnje i bola. Na kraju svoga obraćanja don Stojić je toplo preporučio roman za čitanje.

Govoreći o knjizi književnik Hrvoje Hitrec je najprije rekao da se ovoj knjizi može dati samo jedan pridjev. Knjiga je, kazao je on potresna:

– Doista je potresan ovaj kratki roman, u kojem svakodnevni život protagonista prekida najava bolesti i odvodi čitatelja u neočekivanom pravcu.  Tumor na mozgu, uz sve druge manifestacije, dovodi i do halucinacija. Pozitivistički pristup bi možda tako naglasio nadnaravne susrete, a li to je pogrešan pristup. Treba reći, a to je najvažnije, da glavni lik Abigail ima čvrstu narav, pa kako je znala povrijediti druge, tako isto ostaje čvrsta u svim fazama bolesti.  Kroz djelo se provlači nit kako najžešći progonitelji kršćanstva postaju gorljivi zagovornici križa. Abigail nije trebala takvu vrstu preobrazbe. Ona je samo u jednom trenutku odlutala, a bolest joj je vratila vjeru. Anđeo koji se pojavljuje i razgovara s njom kaže da je pozvan kako bi ju pripremio za misiju njoj namijenjenu. On dolazi s ključnom rečenicom, koja ima značenje da je djevojka Abigail predodređena za velike stvari te da će ona svojim primjerom drugima svjedočiti ljubav Božju. I tu dolazimo do još jedne prekretnice, koju autorica tako suptilno i nenadano plasira čitatelju, koji očekuje da će anđeo, poslan od  Boga bdjeti nad djevojkom i spasiti ju te dopustiti da ona živi, između ostaloga, kazao je Hitrec predstavljajući roman “Kad Ljubav  progovori”.

Na kraju promocije nazočnima se obratila i sama autorica zahvaljujući se svima na pruženoj prilici pomoći te posebno naglasila, kako je u svojih nepunih 20 godina naučila kako su svakodnevne borbe neizostavni dio života svih ljudi

– Mi očekujemo da nas “navigacija” odvede najdirektnijim i najbližim putem do našeg odredišta i živciramo se ako sve ne ide po planu, ali bitno je shvatiti da u životu ne ide sve kako smo mi zamislili, jer Božji putovi nisu naši putovi. Kad osjetimo da nas Bog poziva da nešto učinimo, mi u glavi možemo zamišljati put kako bismo mi to ostvarili, koji često nije onakav kakvog je Bog zamislio. A to najbolje možemo vidjeti iz puta kojim je Bog vodio Izraelce iz progonstva.  Bio je to težak put, ali koji im je pokazao koliko ih voli. Važno je da prihvatimo Božji poziv. Tako i Abigail i Bog je pokazao da je on s njom imao drugi plan. I ona je patila, a da nije bilo te patnje Božja ljubav ne bi mogla zasjati u pravom sjaju,objasnila je autorica svoju ideju pisanja ovog vrlo kvalitetnog romana.

Treba napomenuti da je poseban pečat cijeloj svečanosti dala mala vojska posjetitelja koja je stigla s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta predvođena dekanicom i omiljenim profesorom.

Sanja Pažin rođena je u Đakovu prije nešto manje od 20 punih godina. Do sada je objavila dva romana duhovnog sadržaja koji već plijene hrvatsku čitateljsku javnost.