Profesor Pavuna održao predavanje u Napretkovom kulturnom centru

U srijedu, 30. listopada 2019. godine održano je predavanje pod nazivom „Europa i Indija u 21. stoljeću“ koje je održao prof. dr. sc. Davor Pavuna,  poznati hrvatski fizičar i znanstvenik koji radi u Švicarskoj, a uključen je i kao savjetnik u nekoliko vlada, korporacija i ustanova. Dvorana HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu u srijedu uvečer bila je premala da primi sve one znatiželjnike koji su željeli poslušati predavanje profesora Pavune.

I ovo predavanje profesora Pavune organizirali su zajednički Hrvatsko indijsko društvo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak koje već duže vremena imaju dobru suradnju kroz zajednička predavanja i susrete.

Profesor  Pavuna kroz svoje predavanje otkrio je niz poveznica Hrvatske i Indije kao i mogućnosti da bi ta suradnja kako na znanstvenom, tako i na gospodarskom polju, mogla biti neusporedivo bolja veća. Neke od mogućnosti profesor Pavuna vidi kroz hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine gdje bi se Hrvatska mogla predstaviti svijetu kao ozbiljan sugovornik i partner.

Kroz svoje predavanje profesor Pavuna je nagovijestio niz znanstvenih dostignuća pred kojima se nalazi suvremeni svijet i da će upravo ta dostignuća temeljito izmijeniti sadašnju sliku svijeta i način života na Zemlji. Klimatske promjene kojima smo svakodnevni svjedoci i niz drugih situacija nameću odgovornost ljudske civilizacije za sve ono što će se događati u narednim godinama i samo visoka svijest može spasiti svijet od katastrofe.

Na svoje predavanje profesor Pavuna pozvao je i tri gosta. Prvi od njih, dr. sc. Darko Žubrinić, redovni profesor Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu govorio je o slici Mahatme Gandhija, po mnogima i najbolje slike Gandhija koju je izradio Kristijan Kreković, hrvatski slikar rodom iz okolice Modriče u Bosni i Hercegovini. Slika je nastala u Krekovićevom ateljeu u Parizu, a nalazi se izložena u Galeriji Kristijan Kreković u Palma de Mallorci. Inače, profesor  Žubrinić je najzaslužniji za istraživanja o slikarskom opusu Kristijana Krekovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara za koga se nažalost puno više zna u svijetu nego u njegovoj domovini.

Druga gošća predavanja bila je Tanja Kovačević, suradnica profesora Pavune koja se nakon dugogodišnjeg boravka u financijsko-bankarskim poslovima odlučila za izrade financijskih projekata financiranih od Europske unije. Svoje znanje pokazala je kroz niz realiziranih projekata, kao licencirani Voditelj izrade i provedbe EU projekata.

Put od ideje do uspješnog poduzetništva često je popločen preprekama čije se negativne posljedice mogu pravovremeno predvidjeti, zabilježiti i izbjeći. Kako? Dobrom pripremom!”, naglasila je u svom predstavljanju Tanja Kovačević

Treći Pavunin gost, ujedno i domaćin večeri,  bio je Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva koji kroz svoj rad bitno doprinosi na upoznavanju indijske kulture, ali na povezivanju Hrvatske i Indije kroz kulturne i gospodarske programe.

Nakon predavanja Hrvatsko indijsko društvo predstavilo je indijsku kuhinju gdje su se neki od proizvoda te večeri mogli i kušati.