Profesor Franjo Topić predstavnik EZA-e na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu

Franjo Topić u društvu Pave Barišića, Radovana Fuchsa, Ivice Kostovića i Željka Reinera

Danas je u Zagrebu počeo veliki izborni kongres Europske pučke stranke (EPP) koji će trajati 20. i 21. studenoga 2019. godine, a okupit će više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima Europska pučka stranka ima svoje članice. Birati će novo vodstvo; predsjednika, glavnog tajnika, 10 potpredsjednika i rizničara. Domaćin skupa je Hrvatska demokratska zajednica odnosno njen predsjednik i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
Dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk jedini je kandidat za predsjednika Europske pučke stranke na izbornom kongresu koji danas počinje u Zagrebu. Kandidati za potpredsjednike EPP-a su David McAllister Njemačke, Helen McEntee iz Irske, Sigfried Muresan iz Rumunjske, Averof Neofytou sa Cipra, Petteri Orpo iz Finske, Franck Proust iz Francuske, Paulo Rangel iz Portugala, Ivan Štefanec iz Slovačke, Antonio Tajani iz Italije, Esther de Lange iz Nizozemske, Mariya Gabriel iz Bugarske i Johannes Hahn iz Austrije.
Na kongresu su sudjelovali i najistaknutiji lideri Europe iz te političke obitelji, njemačka kancelarka Angela Merkel, dosadašnji predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i nova predsjednica Ursula von der Leyen te mnogi drugi.
Posebna je zanimljivost i čast, da na ovom skupu prof. Franjo Topić sudjeluje u svojstvu člana predsjedništva Europskog centra za radnička pitanja (EZA) koji je također sudionik ovog kongresa. Naime, Hrvatsko kulturno društvo Napredak punopravni je član Europskog centra za radnička pitanja još od 2010. godine, a 2018. godine profesor Franjo Topić izabran je u drugi mandat kao član predsjedništva EZA-e. To je još jedno priznanje za rad HKD-a Napredak i za prof. Franju Topića, njegovog dugogodišnjeg predsjednika, danas počasnog predsjednika HKD Napredak, koji je svojim djelovanjem u mnogome zaslužan za visoku reputaciju Napretka u različitim europskim asocijacijama. Uz prof. Franju Topića na kongresu sudjeluju Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik EZA-e i Carlo Costalli, predsjednik MCL-a koji su za vrijeme boravka u Zagrebu posjetili HKD Napredak – Napretkov kulturni centar.

Carlo Costalli i Piergiorgio Sciacqua posjetili Napredak

Europski centar za pitanja radnika (EZA) mreža je 73 radničke organizacije iz 30 europskih zemalja, koje se pozivaju na kršćanske socijalne vrijednosti. Članovi EZA uključuju sindikate i sociokulturne organizacije radnika, kao i obrazovne i istraživačke institucije koje se bave pitanjima zaposlenika. EZA svojim obrazovnim programom „Europski socijalni dijalog“ promiče socijalni dijalog na nacionalnoj i europskoj razini i rješava društvene izazove Europe. Cilj je pridonijeti rješenju zaposlenika i socijalnim pitanjima. Rad EZA financiran je od strane Europske unije.
Hrvatsko kulturno društvo Napredak tijekom svog članstva u više navrata je u Hrvatskoj organiziralo različite seminare EZA gdje se raspravljalo o različitim problemima radnika kao što su obrazovanje, uključivanje mladih u procese rada, migraciona pitanja i mnoga druga pitanja vezana uz rad.
Sudionike kongresa pozdravit će i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a dosadašnji predsjednik EPP-a Joseph Daul najavio je da će se na kongresu razgovarati i o provedbi politike za učinkovito djelovanje kada je riječ o klimatskim promjenama, te osnaživanju mladih ljudi za zaštitu demokracije i mira u Europi.
Prvog dana sudionici skupa održali su sjednicu predsjedništva EPP-a u hotelu Sheraton, a sam kongres održan je u centru Arena u Zagrebu.