Predstavnici Napretka na Međunarodnom seminaru u Ružomberoku u Slovačkoj

U organizaciji Nezavisnog kršćanskog sindikata Slovačke (NKOS), uz pomoć Europskog centra za radnička pitanja (EZA), u Ružomberoku, Slovačka, od 19. do 22. rujna održan je Međunarodni seminar pod nazivom „Pogledi socijalnih partnera za provedbu dualnog sustava obrazovanja: Uspjeh, izazovi i budućnost“. Na poziv organizatora, na seminaru su sudjelovali i predstavnici HKD Napredak, prof. dr. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i Goran Štrbac iz Napretkove Glavne podružnice Zagreb. Uz predstavnike Napretka na seminaru su učestvovali predstavnici sindikata i organizacija koja se bave temama obrazovanja iz još sedam Europski država.

Prvi dan seminara učesnici su bili u službenom posjetu Gradskoj upravi Ružomberoka gdje ih je u prostorijama Gradske vijećnice primio prvi zamjenik gradonačelnika gospodin Michal Lazár, kojom prilikom ih je upoznao s organizacijom i načinom funkcioniranja gradske uprave i sa kratkom povijesti grada Ružomberoka.  Nakon toga učesnici su imali prigodu vidjeti i upoznati se s pozitivnim primjerima iz prakse, pri čemu su imali Study visit – studijski posjet Srednjoj školi za primijenjenu umjetnost u Ružomberoku, koja radi prema programu dualnog sustava obrazovanja. Nakon toga posjetili su etno selo Vlkolinec, koje je pod zaštitom UNESCO-a, a sve kako bi se upoznali s različitim modelima promicanja mladih poduzetnika i stvaranjem gospodarskih aktivnosti u ruralnim područjima. Na kraju prvoga dana seminara domaćini su za učesnike organizirali školu u prirodi kao jednu od mogućnosti i primjera poduzetništva u prirodi.

Drugi dan seminara održan je na Katoličkom Sveučilištu, Ružomberok, sa nizom predavanja i panel rasprava vezano za sustava dualnog obrazovanja. U sklopu jednog od panela, izlaganje je imao i prof. dr. Vikić-Topić, koji je učesnike kratko upoznao o tome kako je HKD Napredak od svoga osnutka kao jednu od važnih tema i interesa imao obrazovanje, što je i dan danas slučaj. U nastavku svoga izlaganja govorio je o strategijama unutar hrvatskog sustava obrazovanja s posebnim naglaskom na sustav obrazovanja i osposobljavanja učenika.

Na koncu, zaključak većine učesnika seminara bio je da su ovakvi seminari vrlo važni kako bi se razmijenila iskustva i raspravili primjeri iz različitih zemalja jer samo tako je moguća adekvatna usporedba i sagledavanje trenutnog stanja u pojedinim državama vezano za sustav obrazovanja.