Predstavljena knjiga “Busovačo, lijepa si k’o ruža” Ivana Križanovića

“Busovačo, lijepa si k’o ruža, narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače”, knjiga autora Ivana Križanovića, predstavljena je u subotu, 27. ožujka 2021. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača u okviru Napretkovog tjedna kulture.

Naslovnica knjige “Busovačo, lijepa si k’o ruža”

U ovoj knjizi, čiji je nakladnik HKD Napredak Busovača, oslikana je i prikazana tradicija Busovače, mjesta u središnjoj Bosni koji baštini veliko tradicijsko bogatstvo Bosne i njenih ljudi. Ova knjiga je ujedno jedan od najvažnijih istraživačkih radova Srednjobosanskog kraja gdje su Hrvati ostavili veliki kulturološki trag čuvajući svoje i prihvaćajući druge inovativnosti u izradi nošnje, za koje autor Križanović naglašava „prihvaćanjem gradske sarajevske nošnje“.

Prikazujući temeljito nošnju, pjesmu i plesove ljudi busovačkog kraja, Križanović je govorio o vrijednostima materijala od kojeg se ona izrađivala te detaljno opisao kako se vrijedno čuvala, prala, tkala. U svojoj osobnoj kolekciji autor ima i nekoliko prsluka, posebno izvezenih, te filigranski pojas ežder.

Narodna nošnja iz Busovače

„Ovaj vez nije nastao tek tako. Naše su ga žene, majke i bake u Busovači posebno izrađivale kod svojih kuća“, istaknuo je kako kao kolekcionar ima jedan od najljepših izvezenih prsluka.

Autor knjige Ivan Križanović pronalazio je inspiraciju u dugogodišnjem radu s folklornim sekcijama. Navodi da je izrada knjige trajala šest godina, ali i da su u samoj izradi knjige pomogle najstarije članice društva. Zanimljivo je da Ivan pripada četvrtoj generaciji osoba iz njegove obitelji koja se bavi prenošenjem i očuvanjem tradicijske kulture Hrvata Busovače i da je od malena u njegov život usađena ljubav prema svemu što je vezano za folklornu baštinu.

Ivan Križanović, autor knjige “Busovačo, lijepa si k’o ruža”

„Ljubav prema folkloru javila se veoma rano. Prvo sam naučio trokorak, inače osnovni korak u folkloru a zatim sam naučio pisati. U knjizi se govori o povijesnim činjenicama Busovače, kulturnom životu Busovače od početka 19. stoljeća, običajima koji su specifični za ovo malo mjesto, neizostavnoj tradicionalnoj nošnji i igrama po kojima je Busovača prepoznatljiva“, kazao je autor knjige Ivan Križanović.

Sudionici promocije imali su prigodu pogledati kako se tradicionalna nošnja žena i muškaraca u Busovači nosila kroz stoljeća. Pojasevi, unikatan način vezenja čipke, ali i izbor frizure mijenjao se kombinacijama seoske i gradske nošnje. Promocija je završena izvođenjem narodnih igara sudionika folklora, ali i izvođenjem tradicionalnih izvornih pjesama.

Autor Ivan Križanović i prof. Ivan Vrljić, promotor

Promotor i tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar prof. Ivan Vrljić kazao je kako je ova knjiga koja je stvarana šest godina sve samo ne gubljenje vremena i zaborav sjećanja.

“Shvatio je to i sam autor Ivan Križanović te pripremio vrijedno i korisno štivo za slijedeće generacije ljubitelje folklora,plesa i starih običaja Hrvata Busovače. Naglasio je kako je autor monografskim prikazom kulturne reminiscencije utirao put sljedećim generacijama izgrađenim kako sam kaže u predgovoru knjige na prenošenju tradicijske kulture Hrvata Busovače na svaki djelić svakodnevnog života.

-Jedna mikro sredina poput Busovače stekla je povijesno – kulturološku reputaciju zahvaljujući upravo entuzijazmu Ivana Križanovića. Mi Hercegovci znamo se pohvaliti činjenicom da tradicijsku baštinu prenosimo s koljena na koljeno. Već godinama zamire ganga, bećarac i plesovi vezani za hercegovački kraj. Ivan Križanovic je učinio ono što svaki smioni kreativac ustvari treba. Prikupiti iscrpnu građu običaja i ostaviti je generacijama drugih spremnih tu istu građu prenijet drugima na znanje – istaknuo je Vrljić.

Obraćanje Josipa Križanovića, predsjednik HKD Napredak Busovača i dopredsjednik HKD Napredak Središnje uprave

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Busovača i dopredsjednik HKD Napredak Središnje uprave Josip Križanović kazao je kako mu je čast u ime Središnje uprave sudjelovati  sinoć na Napretkovom korizmenom koncertu i danas na zatvaranju Napretkovog tjedna kulture. Naglasio je činjenicu kako je Napretkov tjedan kulture najmlađa kulturna manifestacija od interesa za HKD Napredak, ali da je HKD Glavna podružnica Mostar opravdala svojim radom i sadržajima činjenicu da je proglašena samo nakon jedne godine manifestacijom od interesa za HKD Napredak.

– Napretkova glavna podružnica u Mostar svijetla je točka u velikoj Napretkovoj obitelji-istaknuo je dopredsjednik Križanović i na kraju istaknuo važnost kulturnog i svakog drugog povezivanja središnje Bosne i Mostara i Hercegovine.

Obraćanje Miroslava Landeke, dopredsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i predsjednik Organizacijskog odbora NTK

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i predsjednik Organizacijskog odbora NTK, zahvalio je svim sudionicima Napretkovog tjedna kulture što su kroz koncerte, izložbe i promocije i u ovom vremenu pandemije i socijalne izoliranosti obogatili kulturni život u Gradu na Neretvi i posvjedočili kako se unatoč teškim uvjetima može raditi i stvarati.

 

Zahvalio je Gradu Mostaru, Vladi HNŽ, Središnjoj upravi HKD Napredak, kao i Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača, na potpori da se uspješno održi i ovaj Napretkov tjedan kulture te napose medijima koji su pratili kulturna događanja koja su bila na programu i time široj javnosti prenijeli dio onoga što se događalo na kulturnim događanjima koje je priredio Napredak i njegove članice i članovi.

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar