Predstava „Polaganost“ premjerno izvedena u Napretkovom kulturnom centru

Da amateri i to u poodmaklim godinama mogu biti također i dobri glumci, pokazala je predstava „Polaganost“ koja je 10. i 11. ožujka 2022. godine izvedena u dvorani HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Predstavu „Polaganost“ prema tekstu Stjepana Komesa na scenu su postavili redatelj Borna Armanini i dramaturginja Irena Gudelj, a uloge tumače umirovljenici Doma za stare i nemoćne Centar u Zagrebu. Predstava je proizvod devetomjesečnih proba u sklopu ESF projekta „Smijeh kao Lijek“ u organizaciji Binocular teatra. Predstava na jedan topao i duhovit način prikazuje scene iz života osoba starije dobi.

Skupina umirovljenika koja se našla na jednom mjestu, ne može se zapravo sjetiti gdje se točno nalazi niti od kuda dolazi, ali ih to puno niti ne smeta. Uz piće i druženje oni se zapravo odlično zabavljaju, pa i njihova zaboravnost više ne izgleda strašno. Neki dolaze iz Pariza,neki misle da su u Sheratonu, neki su još iz vremena drugog svjetskog rata, pa dolaze kao partizani, ali to nikome više nije niti bitno.

Ono što je najbolje – uspjeli su napraviti toplu predstavu koja duhovito i afirmativno govori o životu u starijoj dobi, a naročito o životu u domu. Ono što je najvažnije, te priče su životne i istinite, a tako slične pričama koje su mnogi njihovih godina na sličan način doživjeli. I upravo to daje posebnu čar predstavi jer su mnogi od posjetitelja (a bilo ih je dosta) bez obzira na godine, prepoznali sebe ili nekog svoga kroz njihove komične i duhovite prikaze života.