Plesnim nastupom završio II. Seminar folklora – Alpske plesne zone

U subotu, 28. listopada 2023. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu svečanim programom i podjelom zahvalnica i potvrda o sudjelovanju,  završio je s radom II. Seminar folklora – Alpska plesna zona. Seminar su organizirali Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Zagreb i Napretkov kulturni centar, u suradnjiInstitutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD Napredak.

Trodnevni seminar folklora ovoga puta imao je na programu plesove koji pripadaju Alpskoj plesnoj zoni namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga. Uz voditelja seminara Vladimira Kuraju, polaznike su obučavale i voditeljice plesa Anita Huđek i Senka Jurina, a za pjevanje se pobrinuo Bojan Pogrmilović, dugogodišnji dirigent i voditelj Mješovitog pjevačkog zbora INA d.d. Za obuku u tehnici sviranja na tradicionalnim instrumentima kao i na prvom seminaru bio je zadužen Martin Mužak.

U prvom dijelu svečanog programa svim sudionicima seminara podijeljene su potvrde o sudjelovanju na seminaru kao i zahvalnice voditeljima grupa. U ime organizatora seminara polaznicima je potvrde uručio Vladimir Kuraja, voditelj seminara, a zahvalnice voditeljima uručio je Goran Štrbac koji je i producent ovog događanja.

Nakon službenog dijela programa uslijedio je onaj razigrani plesni dio kojeg su svi prisutni s nestrpljenjem iščekivali. Na početku je nastupila Folklorna skupina Kolo iz Zagreba koji su se predstavili s plesom, pjesmom i običajima Hrvata zapadne Istre.

Nakon Kola, nastupilo je Kulturno umjetničko društvo Jalžabet iz Jalžabeta pokraj Varaždina koji su se zagrebačkoj publici predstavili pjesmama i plesovima iz okolice Jalžabeta. Svojim nastupom, pjesmom i plesom, unijeli su veselje i podigli publiku na noge.

Nažalost, zbog objektivnih okolnosti nismo imali priliku upoznati KUD Zabok, ali su mladi folkloraši iz Jalžabeta uspješno popunili i taj dio programa, a njima su se pridružili polaznici II. Seminara folklora.

Kako to u Napretku uglavnom i biva, dobro raspoloženje se nastavilo nakon službenog programa gdje se sudionicima pridružila i publika, a za pravi štimung zaslužni su mladi glazbenici iz Jalžabeta koji su svojom glazbom i pjesmom rasplesali sve prisutne. Nadamo se da ćemo ih ponovno vidjeti u Napretku i družiti se s njima.