Planinari PD Napredak – Stjepan Planić posjetili Klek

U nedjelju, 28.06.2020. godine Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić organiziralo je izlet u ogulinski kraj i tom su prilikom posjetili Ogulin, Klek i jezero Sabljaci.

Susret s Ogulinom počinje s pogledom u Đulin ponor, jedan od najznačajnijih obilježja Ogulina. Đulin ponor ili ponor rijeke Dobre s više od 16.000 m istraženog podzemnog sustava  i visinom ponora od 83 m spada u značajan geomorfološki prirodni spomenik. Za Đulin ponor vezana je i legenda o nesretnoj ljubavi.

Prema legendi koja potječe iz prve polovice 16. stoljeća i od tada živi u svijesti mnogobrojnih naraštaja ogulinskog kraja, ponor rijeke Dobre u Ogulinu dobio je ime po mladoj djevojci, koja se zvala Đula ili Zulejka. Djevojka Zulejka je bila kćerka Ivana pl. Gušića, zapovjednika ogulinske tvrđave. Roditelju su, kako je bio običaj tadašnjeg vremena, obećali Zulejku starijem plemiću za ženu. No, u Ogulin je uskoro stigao mladi i hrabri krajiški kapetan Milan Juraić. Zulejka se u njega zaljubila, ali je Milan ubrzo smrtno stradao u bitci s Turcima. Čuvši to, Zulejka ili Đula se sunovratila u ponor rijeke Dobre. Tako je ponor dobio ime Đulin ponor. Zagleda li se bolje litica iznad ponora, može se vidjeti profil muškarca koji gleda ka velikom tamnom otvoru ponora. Ogulinci kažu da to Milan gleda kuda je nestala njegova Zulejka.

Planinari su posjetili Zavičajni muzej u Ogulinu koji je smješten u staroj Frankopanskoj utvrdi. Muzej pored svog arheološkog i etnografskog dijela ima i sobe posvećene poznatoj hrvatskoj spisateljici za djecu Ivani Brlić Mažuranić i sobu u kojoj je u dva navrata kao politički zatvorenik boravio Josip Broz Tito. Ono što je posebno zanimalo sve planinare svakako je jedan kat muzeja posvećen hrvatskom planinarstvu, s puno zanimljivih pojedinosti o osobama i dosezima hrvatskog planinarstva. Hrvatski planinarski savez osnovan je u Zagrebu 1875. godine i treći je po starosti u svijetu, a prve staze i alpinističke uspone vezuje upravo za Klek, glavnom odredištu ovog izleta.

Nakon muzeja grupa od četrdesetak planinara zaputila se stazom prema Kleku, a većina, onih s boljom kondicijom, popela se i na vrh Kleka 1182 m/nm odakle se pruža izuzetan pogled na ogulinski kraj.

Po povratku s Kleka, grupa se autobusom odvezla do jezera Sabljaci, udaljenom 3 km od Ogulina, gdje su prošetali uz obale jezera i popili kavu prije povratka za Zagreb.