PD Napredak – Stjepan Planić sudjelovao na Vincekovom pohodu u Murskom Središću

I ove godine, već po tradiciji, Planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća u nedjelju, 19. siječna 2020. organiziralo je 22. planinarski pohod Vincekovo 2020. To je bila dobra prilika za većinu planinarskih društava da se nakon božićnih i novogdišnjih blagdana okupe na zajedničkom druženju u prirodi. Ove godine pozivu na planinarski pohod odazvali su se i članovi planinarskog društva PD Napredak – Stjepan Planić koji su zajedno s planinarima PD Medveščak iz Zagreba organizirali odlazak u najsjeverniji hrvatski gradić Mursko Središće.

Put je započeo u Toplicama Sv. Martin na Muri odakle je povorka krenula preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka i Baloga. Manji dio planinara iskoristio je prigodu i za svoj rekreacijski dio odabrao kupanje u bazenima Terme Sv. Martin. Veći dio planinara nakon „čašice za dobrodošlicu“ krenuo je šumskim putem prema Murskom Središću. Usputne kontrolne točke ili stajanke na bregovitom dijelu puta, bile su dobra prilika za malo osvježenja kojeg su priredili domaćini, međimurski vinari i glazbenici. Na nekim od postaja organiziran je tradicionalni „Vincekov obred“ uz pratnju tamburaša, a na kraju put do centralne dvorane vodio je uz obalu rijeke Mure, na samoj slovenskoj granici.

Kraj pohoda organiziran je u sportskoj dvorani u Murskom Središću gdje su predstavnicima planinarskih društava sudionika pohoda, podijeljene zahvalnice i monografije PD Bundek. Tu je priređena zabava uz glazbu i ples kako to već planinari znaju dobro organizirati.

Pohod je okupio veliki broj planinarskih društava iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima su bili i članovi HPD Bitovinja iz Kreševa kao i članovi podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Kreševa s predsjednicom Ružicom Frančević. Bila je to prilika da se razmijene ideje o zajedničkim projektima. Predsjednica Ružica Frančević pozvala je na sudjelovanje u „Svibanjskim danima kulture“ koje svake godine organizira Napretkova podružnica iz Kreševa. U dobrom raspoloženju planinari su krenuli u svoja mjesta uz želju za ponovnim susretom sljedeće godine.