Palača šećera i riječko karnevalsko ludovanje

I ove godine članovi PD Napredak – Stjepan Planić, članovi Napretka posjetili su Karneval u Rijeci kako bi doživjeli karnevalsku atmosferu jednog od najvećih karnevala u svijetu. Kao i svaki put, kada je to moguće, takve se prigode iskoriste i za posjet neke od kulturnih i povijesnih institucija toga kraja. Ovoga puta to je bila Palača šećera – Muzej Grada Rijeke koji je novouređen prije nešto više od tri godine.

Iako vremenske prognoze za taj dan nisu bile nimalo obećavajuće, a i na polasku iz Zagreba ispraćeni smo s kišom, ipak, i ovoga puta vrijeme nam je podarilo umjesto kiše nekoliko sunčanih trenutaka.

Prvo odredište je bila Palača šećera koja je na sve ostavila zaista upečatljiv dojam i da ništa drugo nismo vidjeli ovo je svakako trebalo posjetiti. Uz odlične vodiče vidjeli smo razvoj Rijeke i okolice kroz povijest, a od 1719. godine i kao srednjoeuropske slobodne luke, to jest, od vremena kada Rijeka odlukom cara Karla VI. biva proglašena slobodnom lukom.

Priča o Rijeci, Europi i svijetu usmjerena je ponajprije na gospodarsku i društvenu povijest Rijeke. U baroknoj palači nižu se priče o važnosti Rijeke, njenih ljudi, znanstvenika, moreplovaca, umjetnika…

U sklopu izložbe, svi oni koji nisu uspjeli vidjeti Nepoznatog Klimta na izložbi u Zagrebu, mogli su ga ovoga puta vidjeti u Rijeci. Gustav Klimt, jedan od najznačajnijih austrijskih slikara, napravio je po narudžbi slike za strop Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci – tadašnjeg Općinskog kazališta u Rijeci.

A nakon izložbe u Palači šećera svi su odabrali svoj način zabave. Jedni u praćenju karnevalske povorke, drugi u obilasku Svetišta Majke Božje Trsatske, jednog od najvećih i najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, a neki su iskoristili vrijeme za posjet Planetariju u Rijeci. Svatko je našao svoj dio zadovoljstva u ovom izletu i napunio baterije do narednog druženja.

 

Kraj karnevala se bliži i prije početka korizme ostaje, kao i obično, još završno karnevalsko druženje u Napretku!