Održano predavanje ‘Crtice iz života u Indiji u usporedbi s Europskom unijom’

Održano predavanje 'Crtice iz života u Indiji u usporedbi s Europskom unijom'

U utorak, 28. svibnja 2019. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održano je predavanje “Crtice iz života u Indiji u usporedbi s Europskom Unijom”. Predavanje je održano u organizaciji Hrvatsko-indijskog društva, a nastupili su Krešimir Has, orguljaš i čembalist i dr. sc. Stjepan Murgić.

Krešimir Has je u svom izlaganju govorio o muzičkom instrumentu partativu čije porijeklo seže iz Indije, a u srednjem vijeku svoje mjesto našlo je u židovskim sinagogama, katoličkim crkvama, a kasnije i u evangelističkim crkvama.

Održano predavanje 'Crtice iz života u Indiji u usporedbi s Europskom unijom'

Smatraju ga pretečom današnjih orgulja gdje pronalazi svoju ulogu prilikom služenja liturgije i drugih crkvenih obreda. U sadašnjem obliku instrument se često koristio u različitim renesansnim i baroknim grupama. Kao primjer muziciranja na partativu Krešimir Has izveo je nekoliko kompozicija nizozemskih i njemačkih autora, a izveo je i neke kompozicije hrvatskog glazbenog nakladnika Andrije Motovunjanina.

Motovunjanin je kao nakladnik objavio antologiju Liber quandecim missarum iz 1516. godine, a Papa Leon X dodijelio mu je isključive povlastice za tiskanje glazbotvorina. I sam je skladao 17 frottola u homofonom slogu od kojih je nekoliko, kao primjer muziciranja na partativu, izveo čembalist Krešimir Has.

Održano predavanje 'Crtice iz života u Indiji u usporedbi s Europskom unijom'

U drugom dijelu predavanja o životu u Indiji gledano kroz različite religijske pravce, govorio je dr. sc. Stjepan Murgić, laik i pripadnik starokatoličke crkve. U svom izlaganju nastojao je predstaviti poveznice starokatoličke crkve u Indiji sa narodima u Europi, a posebno veze s porijeklom Hrvata.

Predavanje je moderirao Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva, a nakon predavanja održana je i prigodna degustacija indijskih jela.