Od Zagradskog vrha do Novog Vinodolskog

Protekloga vikenda u nedjelju, 12. lipnja 2022. godine, članovi Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić za svoj izlet odabrali su kombinaciju planine i mora. Uspon na Zagradski vrh (1187 mnm) uz pregršt prekrasnih vidika koji su se otvarali tijekom uspona i silaska s vrha. Za kraj izleta potražili su osvježenje u  moru.

I ovoga puta, baš kao i kod svih prethodnih izleta od kako je Corona konačno jenjala, tražilo se za izlet mjesto više.  Dobro raspoloženje potkrepljeno dobrom vremenskom prognozom nagovještavalo je dobru zabavu i uspješan izlet.

U prijepodnevnim satima, nakon prolaska kroz živopisne Fužine i novootvorena izletišta pokraj Liča, stigli smo do planinarskog doma Vagabundova koliba (830 mnm) odakle je nakon kraćeg odmora uslijedio uspon na Zagradski vrh. Dvije trećine puta i laganoga uspona prolazilo se po hladovini bjelogorične i crnogorične šume, a zadnja trećina puta iziskivala je ozbiljniji planinarski napor. Kamen, nisko rastinje i jako sunce bez hladovine, one sa slabijom kondicijom primorale su na povratak. Ostatak, ipak onaj veći, stigao je na vrh. Moglo se uživati u prekrasnim vidicima koji su se otvarali nakon vjetrovitog vremena. Cijelog puta sve do povratka u dom imali smo i strpljivu pratnju Vagabunda, lokalnog četveronožnog ljubimca planinara.

Po povratku u dom uslijedio je odmor, ručak i dobra zabava uz zvuke lokalnog goranskog benda koji je zabavljao goste restorana.

Uslijedilo je spuštanje autobusom prema Novom Vinodolskom i zaustavljanje kod vidikovca Sviba (753 mnm) odakle se otvara pogled prema Krku, Novom Vinodolskom i njegovom zaleđu.

A onda konačno i osvježenje u Novom Vinodolskom. Iako je bura poprilično ishladila more, malo je onih koji to nisu iskoristili i okupali se u njemu. Oni malobrojniji, potražili su odmor uz pićeu u nekom od obližnjih kafića uz plažu.

I na kraju put prema Zagrebu. Svi su zadovoljni, svatko na svoj način, a slijedeći izlet vodi nas u Slavoniju gje ćemo upoznati najatraktivnija mjesta Iloka i Vukovara.