Nikola Vikić-Topić održao predavanje o vremenu i vremenima koja dolaze

Nikola Vikić-Topić održao zanimljivo predavanje o vremenu i vremenima koja dolaze

U četvrtak, 26. rujna 2019. Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić započelo je zimski ciklus predavanja, a prvi predavač bio je meteorolog i sinoptičar Nikola Vikić-Topić s intrigantnim predavanjem pod nazivom   Vrijeme – dobro, a vremena?

Svoje predavanje započeo je povijesnim pregledom razvoja meteorologije, još od drevnih Babilonaca 650 g. pr. Kr., koji su prognozirali vrijeme putem promatranje oblaka, do meteoroloških izučavanja Hipokrata, Aristotela i Seneke.  

Nikola Vikić-Topić održao predavanje o vremenu i vremenima koja dolaze

Prvi znanstveno utemeljeniji pristup meteorologiji počinje u 15-om stoljeću kada se počinju izrađivati i za mjerenja rabiti prvi meteorološki instrumenti. U 20. stoljeću otvaraju se novi putovi u pristupu izučavanju meteorologije uvođenjem prvih računalnih izračuna prognoze vremena. Koncem 20.-tog stoljeća i početkog 21.-og stoljeća praćenje vremena putem radara, meteo satelita te izračuni pomoću različitih modela značajno poboljšavaju prognozu vremena.

Nezaobilazna pitanja nakon predavanja bila su i klimatske promjene te kakva se budućnost klime može očekivati temeljem sadašnjeg stanja života na Zemlji, ukoliko ne dođe do radikalnijih promjena u zaštiti okoliša. Jedna od zanimljivijih tema bila je prognoza vremena i što dovodi do situacija kada i meteorolozi pokisnu.

Nikola Vikić-Topić održao predavanje o vremenu i vremenima koja dolaze

Predavač je pojasnio razliku u vremenskoj prognozi koja se može naći na pametnim telefonima i onoj koju daje meteorolog. Kako je tema o vremenu i klimi jako široka pobudila je i veliki interes publike koji su pitanjima obasuli predavača pa je nedvojbeno da se o vremenu i pojedinim područjima proučavanja vremena treba održati još koje predavanje.

Nikola Vikić-Topić 2013. je diplomirao na Geofizičkom odsjeku, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučiišta u Zagrebu, smjer „Meteorologija i fizička oceanografija“ te je počeo raditi na RTL televiziji kao meteorolog-sinoptičar. Uz posao izrade, pripreme i vođenja vremenske prognoze, priznaje da obožava i rad na terenu, javljanje s mjesta gdje se događaju izvanredne vremenske prilike poput orkanske bure, velikih količina snijega, ledene kiše i ekstremnih vrućina.

Nikola Vikić-Topić održao predavanje o vremenu i vremenima koja dolaze

Ljubav prema prirodi i znanosti već godinama prenosi i na djecu, popularizirajući meteorologiju i fiziku na festivalima znanosti te u školama i knjižnicama. Uz to, jednu je godinu predavao fiziku učenicima sedmog i osmog razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ u zagorskom mjestu Brestovec Orehovički.

Iako mu uvijek nedostaje vremena ipak se uspjeva baviti i hobijima: igranje nogometa i stolnog tenisa te osobito planinarenjem i bicikliranjem. Tijekom desetak godina na svom je biciklu prošao cijelu Hrvatsku, od Iloka preko Sv. Martina i Savudrije, do rta Oštro, ali i dobar dio Bosne i Hercegovine.

Član je Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić. Vremenske prilike ponekad i njega iznenade, ali zato uvijek oduševljavaju.