Napretkovci svoj dan obilježili izletom u Kanjon Kamačnik

U nedjelju, 2. srpnja 2023. godine Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić organiziralo je povodom Dana Napretka – Sv. Ćirila i Metoda izlet za članove Napretka. Ovoga puta odredište je bilo Kanjon Kamačnik, okružen prirodnim ljepotama, smješten  nedaleko od Vrbovskog i spada u  zaštićeni prirodni krajolik.

Iako je prvobitni plan bio izlet u Zeleni vir i Vražji prolaz, zbog vremenskih nepogoda koje su ovoga proljeća pogodile i to područje (oštećeni mostovi i prilazi), Kanjon Kamačnik je bio uvijek dobra i provjerena alternativa. Kroz njegovu slikovitu sutjesku izgrađen je 1961. godine pješački put, drveni mostići i galerije. Naš istaknuti planinarski pisac prof. dr. Željko Poljak u svojoj knjizi „Planine Hrvatske“ piše o Kamačniku kao o „sutjesci punoj divlje romantike“.

Kamačnik je svoju sutjesku usjekao u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom budući da je ulazu u kanjon pregrađen ustavom te je načinjeno omanje jezerce. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, a izmjerena dubina na kojoj se nalazi izvor je 118 metara. Voda se od izvora probija kroz potopljeni špiljski kanal do površine. Na samoj ušću smješten je ugostiteljski objekt “Kamačnik” koji posjetiteljima nudi odmor uz domaću prehranu i piće. Tu su i naši članovi pronašli po nešto za sebe i priliku da se u hladovini uz šum Kamačnika odmore nakon njegovog  obilaska.

Putovanje je započelo vlakom do Vrbovskog, a onda je nastavljeno laganom šetnjom prema izvoru Kamačnik. U nekoliko sati zajedničkog druženja svatko je mogao pronaći po nešto za sebe i uživati u prirodnim ljepotama kanjona. Iako često vozeći se autocestom prema Rijeci prolazimo preko vijadukta Kamačnik često nismo ni svjesni kakva se ljepota nalazi ispod njega. Srećom, taj „civilizacijski iskorak“ ne narušava bitno ljepotu koja se nalazi ispod njega.

Nakon ručka i odmora u poslijepodnevnim satima bile je i vrijeme za povratak vlakom. Bilo bi dobro da su ti vlakovi uredniji i ljepši jer bi to privuklo još više turista za odabir putovanja vlakom, a onda bi i doživljaj ovakvih izleta i mjesta bio kudikamo ljepši i privlačniji. Šteta da je putovanje željeznicom zapušteno i zapostavljeno, a nadamo se da će Hrvatske željeznice to uskoro popraviti te da će vlakovi biti uređeni kako i priliči. Vožnja vlakom uvijek putovanju pruža poseban doživljaj.