Napredak odao počast pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću


Na blagdan Svih svetih Hrvatsko kulturno društvo Napredak prisjeća se velikana pisane riječi, hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.
Hrvatsko kulturno društvo Napredak podiglo je Kranjčeviću nadgrobni spomenik, a na tome je spomeniku kipar Rudolf Valdec uradio reljef poznat pod nazivom Genij sputanih krila.
Tradicionalno, kao i svake godine, na sarajevskom groblju Sveti Josip predstavnici Napretka upalili su svijeće i položili cvijeće na Kranjčevićevom grobu.

Kako je postalo tradicijom, euharistijsko slavlje na sarajevskom groblju Sv. Josip, na svetkovinu Svih Svetih, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić. Na groblju Sv. Josip okupili su se vjernici koji su sudjelovanjem u Svetoj misi odali počast pokojnicima, nakon čega su na grobove najmilijih položili cvijeće i upalili svijeće.

Silvije Strahimir Kranjčević preminuo je u Sarajevu 29. listopada 1908. godine. Kranjčević je pjesnik osebujnog stila i velikih tema. Domovina, čovjek i svemir motivi su po kojima je trajno obilježeno njegovo pjesništvo, tematski trolist po kojemu je Kranjčević znan u književnom (i ne samo književnom) svijetu.

Također, predstavici Napretka položili su cvijeće i upalili svijeće na grob Ante Alaupovića (predsjednika Napretka od 1923. do 1945.), te na Kranjčevićevu bistu u središtu grada.