Na zagrebačkoj Medvednici obilježen Dan HKD-a Napredak

Planinari na Medvednici obilježili Dan HKD-a Napredak

U subotu, 4. srpnja 2020. godine Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić organiziralo je zajedničko druženje za svoje članove povodom obilježavanja Dana Hrvatskog kulturnog društva Napredak i blagdan njegovih zaštitnika, slavenskih apostola braće sv. Ćirila i Metoda koji se slavi 5. srpnja.

Zbog epohalnog značenja misije i uloge svete braće Ćirila i Metoda za sve slavenske narode, pa tako i za Hrvate, Hrvatsko kulturno Društvo Napredak proglasilo ih je davnih dana svojim zaštitnicima, a na 65. Glavnoj skupštini Društva, održanoj u Zenici 10. studenoga 2018. godine, još jednom naglasilo potrebu da se blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja, svečano obilježava u cijelome Društvu.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak izabralo je svetu braću Ćirila i Metoda za zaštitnike Društva ponajprije zbog toga što njihova misija predstavlja izvanredan uzor za sve članove HKD Napredak. Napretkovo svekoliko djelovanje, posebice na polju kulture, za cilj je oduvijek imalo graditi mostove između ljudi, naroda, kultura, povezujući time na konstruktivan način različite sfere ljudskog postojanja. Sveti Ivan Pavao II. proglasio je slavenske apostole sv. Ćirila i Metoda suzaštitnicima Europe, a 1985. posvetio im je i posebnu encikliku „Slavorum Apostoli“. Želja je bila ukazati na potrebu istinskog zbližavanja i ponovnog ujedinjenja Europe od Atlantika do Urala te na izgradnju „zajedničkoga doma“ svih europskih naroda. Želja je to koja se danas, u vremenu svekolikih dezintegracijskih tendencija, nameće kao prijeko potrebna.

Dobro druženje ispred Risove jazbine

Uz dan HKD-a Napredak, Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić obilježilo je također godinu i pol dana uspješnog djelovanja pod tim imenom, a uz više organiziranih izleta i druženja u proteklom periodu bilježi sve veći broj novih članova. Za nepunih godinu i pol svoga djelovanja Napretkovim planinarima pristupilo je više od sto članova, a nadamo se da će ih uskoro biti još i više.

U manje od godinu i pol više od sto članova PD Napredak – Stjepan Planić. Mario Milošević i Ana Varga članica s iskaznicom broj 100 na Plitvičkim jezerima.

Napretkov dan obilježen je na zagrebačkoj Medvednici, najomiljenijem izletištu Zagrepčana, a da bi ugođaj bio još bolji pomogli su planinari PD Naftaplin koji su Napretkovcima ustupili svoj dom Risovu jazbinu za njihovu feštu.Iako je ova proslava trebala okupiti još više članova i prijatelja, nove događanja s epidemijom Covida-19 poremetila je sve ono što je bilo planirano za taj dan. Tako je izostao i koncert Zbora grkokatoličke crkve Sv. Ćirila i Metoda koji je bio planiran za nedjelju, ali je ostao dogovor da će se koncert održati prvom prilikom kada to uvjeti budu dopuštali.Ipak, dobro društvo, veselo raspoloženje uz gitaru i pjesmu te prigodni domjenak, bili su dovoljni da Napretkovci dostojno obilježe svoj dan.