Meteorolog Nikola Vikić-Topić održat će predavanje “Vrijeme – dobro, a vremena?”

Nikola Vikić-Topić

Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić počinje novi ciklus predavanja koja su rezervirana za posljednji četvrtak u mjesecu, a prvo predavanje pod nazivom “Vrijeme – dobro, a vremena?” održat će meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Vrijeme je oduvijek popularna tema razgovora među ljudima, kako nekad, tako i danas. Vremenu smo izloženi, o vremenu nam ovise planovi, a s vremena na vrijeme, ono je i opasno. Čak i u današnje vrijeme interneta i pametnih telefona, u kojem prognoze iskaču od kojekuda, svima nam se dogodi da ponekad pokisnemo. Zašto je tome tako? Jeste li se ikada zapitali – kako uopće nastaje vremenska prognoza? Kako izgleda radni dan meteorologa?

Puno je pitanja o vremenu, a odgovore na njih pokušat će dati Nikola Vikić-Topić na predavanju koje će se održati u četvrtak, 26. rujna 2019. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 s početkom u 20 sati.

O predavanju:

Vrijeme – dobro, a vremena?
Vrijeme je oduvijek popularna tema razgovora među ljudima, kako nekad, tako i danas. Vremenu smo izloženi, o vremenu nam ovise planovi, a s vremena na vrijeme, ono je i opasno.
Čak i u današnje vrijeme interneta i pametnih telefona, u kojem prognoze iskaču od kojekuda, svima nam se dogodi da ponekad pokisnemo.
Zašto je tome tako? Jeste li se ikada zapitali – kako uopće nastaje vremenska prognoza? Kako izgleda radni dan meteorologa? Koja je najbolja mobilna aplikacija za prognozu? Jesu li nam meteorolozi danas uopće potrebni pored lako dostupnih prognoza na mobitelima? Mijenja li se vrijeme naspram nekada, odnosno klima li se naša klima?
Sve su to samo neka od pitanja koja će autor pokušati razjasniti na ovom popularno-znanstvenom predavanju o vremenu i klimi.

O predavaču:

Nikola Vikić-Topić pohađao je zagrebačku XV. gimnaziju gdje je razvio ljubav prema matematici i fizici. Zbog te je ljubavi odlučio studirati geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom Fakultetu u Zagrebu, a od samog je početka posebno bio zainteresiran za meteorologiju.
Nikola Vikić-Topić
Godine 2013. diplomirao na je Geofizičkom odsjeku, smjer “Meteorologija i fizička oceanografija” te je počeo raditi na RTL televiziji kao meteorolog-sinoptičar.
Uz posao izrade i vođenja vremenske prognoze, priznaje da obožava i rad na terenu, odnosno javljanje s mjesta gdje se događaju izvanredne vremenske prilike poput orkanske bure, velikih količina snijega, ledene kiše i ekstremnih vrućina.
Ljubav prema prirodi i znanosti već godinama prenosi i na djecu, popularizirajući meteorologiju i fiziku na raznim festivalima znanosti te u školama i knjižnicama. Uz to, jednu je sretnu godinu predavao fiziku učenicima sedmog i osmog razreda Osnovne škole “Stjepan Radić” u zagorskom mjestu Brestovec Orehovički.
Hobiji su mu igranje nogometa i stolnog tenisa te osobito planinarenje i bicikliranje. Tijekom desetak godina na svom je biciklu prošao cijelu Hrvatsku, od Iloka preko Sv. Martina i Savudrije, do rta Oštro, ali i dobar dio Bosne i Hercegovine.
Član je Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić.
Vremenske prilike ponekad ga iznenade, ali uvijek oduševljavaju.