Međuvjerski susret u božićnom okruženju Napretkovog kulturnog centra

U četvrtak, 19. prosinca 2019. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održan je Božićni i novogodišnji međuvjerski susret u organizaciji Hrvatsko-indijskog društva i u suradnji s Hrvatskim kulturni društvom Napredak. To je nastavak dobe suradnje dvaju društava koja su za završetak kalendarske godine i u povodu proslave jednog od najvećih kršćanskih blagdana – Božića, odlučili pozvati i predstavnike drugih monoteističkih religija. To je bio u neku ruku, mali ekumenski skup na kojem je svatko od prisutnih predstavnika u najkraćem obliku predstavio svoju zajednicu. Na početku susreta sopranistica Arijana Gigliani Philipp uz klavirsku pratnju Antonia Cekovića izvela je prigodnu božićnu skladbu, nakon koje je nastupila i instrumentalna grupa Bhajan bend i izvela skladbu Tvoje vrijeme prolazi.
Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva pozdravio je sve prisutne i pozvao predstavnike vjerskih zajednica da ponešto kažu o putu svoje zajednice prema Svevišnjem. Tako su o svojim zajednicama govorili: Swami Vivek Puri, predsjednik hinduističke vjerske zajednice, mons. Zvonimir Sekelj, predstavnik rimokatoličke crkve, Stjepan Murgić, predstavnik starokatoličke crkve, Aleksandar Ivanov, hrvatski arhiepiskop, Hafiz Aziz efendija Alili, zagrebački Glavni imam, Julija Koš, predsjednica Hrvatsko-izraelskoga društva, Vlado Mihoci i Sonja Mrzlečki, predstavnici Baha’i zajednice Zagreba i Petar Perkušić, predsjednik savjeta Udruge Hrvatski gospodarski ekološki klub MIR.Na kraju Božićnog susreta prof. dr . sc. Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice predao je dva panoa, jedan Društvu Hrvatsko-indijskog prijateljstva, a drugu Veleposlanstvu Indije u Zagrebu. Na panoima se nalazi lik Mahatma Gandhija, kopija slike koju je izradio Kristijan Kreković, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara u svijetu. Original slike nalazi se u Muzeju Kreković u Mallorci. Inače, Kristijan Kreković bio je veliki osobni prijatelj Mahatma Gandhija, a slika je nastala prilikom Gandhijevog boravka u ateljeu Kristijana Krekovića u Parizu.
Nakon službenog dijela programa druženje je nastavljeno u prigodnom božićnom okruženju uz specijalitete indijske kuhinje.