Međunarodni znanstveni simpozij “Trideset godina od obnove HKD Napredak (1990. – 2020.)“

Međunarodni znanstveni simpozij "Trideset godina od obnove HKD Napredak (1990. – 2020.)“

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Napretkov kulturni centar organiziraju Međunarodni interdisciplinarni znanstveni simpozij “Trideset godina od obnove Hrvatskog kulturnog društva Napredak (1990. – 2020.)“.

Suorganizator je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, a znanstveni simpozij ima zadaću dati prilog boljem shvaćanju i razumijevanju HKD Napredak iz Sarajeva koje je osnovano davne 1902. godine i čija se prva etapa završava 1949. godine.

Raspadom SFRJ-a i uspostavom novih država obnovljene su 1990. podružnice HKD „Napredak“ i na području Republike Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Austrije, Njemačke (…). Obnoviteljska skupština Napretka održana je 29. rujna 1990. u Sarajevu u prostorijama kina „Dubrovnik“. Usvojen je Statut kojim je definirano da je svrha obnovljenog Napretka kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i socijalno podizanje hrvatskog naroda, te propisao način organiziranja Društva. Nakon obnove Napretka jedna od prvih zadaća bila je obnova podružnica. Na skupu bi trebali govoriti znanstvenici, stručni djelatnici i izlagači koji će u svojim referatima obraditi sve aspekte nastanka i djelovanja HKD Napredak, zadnjih 118 godina s naglaskom na teme nakon obnove HKD Napredak u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i dijelu Europe gdje djeluju Napretkove podružnice od 1990. godine. Svečano otvorenje znanstvenog simpozija će biti 14. svibnja 2020. s početkom u 17.00 sati u prostorijama HKD Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu, Bogovićeva 1/I kat, a drugi dio skupa 15. i 16. svibnja 2020. održati će se u dvorani hotela „International“ u Zagrebu, Miramarska 24.

U nedjelju, 17. svibnja je predviđen zajednički izlet.

Smještaj i putni troškovi su osigurani za sve sudionike koji dolaze izvan Zagrebau hotelu International, Miramarska 24, Zagreb. 

Tematska područja:

 1. Politički i povijesni kontekst u kojem je nastao HKD Napredak
 2. Dimenzije djelovanja i razvoja Hrvatskoga kulturnog društva Napredak od 1902. do 1949.
 3. Uloga i značaj HKD Napredak za hrvatski narod između dva svjetska rata
 4. Osnivanje i djelovanje podružnica u Hrvatskoj i inozemstvu
 5. Graditeljstvo u Napretku
 6. Napretkova zadruga
 7. Stipendije HKD Napredak
 8. Humanitarni rad Napretka
 9. Napretkove gospodarske organizacije
 10. Izdavačka djelatnost Napretka
 11. Društvena uloga HKD Napredak
 12. Uglednici i donatori HKD Napredak iz Hrvatske i dijaspore
 13. Aspekti djelovanja HKD Napredak od 1990. – pogled u budućnost
 14. HKD Napredak, izazov za moderno društvo 

Prijava za sudjelovanje na znanstvenom simpoziju Svi zainteresirani za sudjelovanje na simpoziju trebaju do 31. ožujka 2020. poslati Sažetak s naslovom izlaganja (cca 1000 znakova s prazninama) i 3-5 ključnih riječi, na adresu elektroničke pošte: [email protected] 

Prijavni obrazac možete preuzeti OVDJE

Obavijest o prihvaćanju teme izlaganja autori će dobiti na svoje e-adrese do 15. travnja 2020. godine. Svi prihvaćeni sažeci bit će tiskani u Knjižici sažetaka.

Cjeloviti radovi sa izlaganja na znanstvenom simpoziju nakon recenzije bit će objavljeni u Zborniku. Rok za prijavu završnih radova je 15. listopada 2020. 

Službeni jezici na skupu su hrvatski, engleski, talijanski i njemački.

Organizacijski odbor Nikola Čiča, Zdravko Matić, Franjo Topić, Željko Holjevac, Pavo Barišić, Pavle Mijović, Dražen Vikić-Topić

Programski odbor Nikola Čiča (Sarajevo), Zdravko Matić (Zagreb), Dražen Vikić Topić (Zagreb), Franjo Topić (Sarajevo), Filip Zloušić (Beč), Izet Šabotić ( Tuzla)

Radujemo se susretu u Zagrebu.