Mala jubilarka „Hrvatske lirike“ u Napretku

U četvrtak, 4. svibnja 2023. godine održana je petnaesta po redu Glazbeno-poetska večer pod nazivom „Hrvatska lirika u glazbi i poeziji“ koja se pod vodstvom profesorice Arijane Gigliani Philipp  održava od 2007. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Godine brzo prolaze, ali kvaliteta ostaje, pa je tako i projekt „Hrvatske lirike u glazbi i poeziji“ petnaestu godinu za redom predstavio mlade i nadarene pjevače iz klase profesorice Arijane Gigliani Philipp. Mnogi od njih osvajali su priznanja i nagrade na različitim natjecanjima u Hrvatskoj i izvan nje, a neki oni ponajbolji danas su pjevači u različitim glazbenim kućama i obrazovnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Neki su pronašli svoj poslovni put u drugim granama privrede i znanosti, a dobar glas i pjesma i dalje će veseliti njihove prijatelje u prigodnim trenucima.

I ova glazbena večer pokazala je dosta kvalitetnih pjevača, a neki od njih zasigurno će nastaviti glazbenu karijeru. Dio njih završava ovu fazu glazbene izobrazbe, a među njima svakako vrijedi pohvaliti kvalitetu mladog basa Jakova Kalajžića i sopranistice Sare Koljnrekaj.

Pored njih ove večer su nastupili još: Magdalena Jeričević, sopran, Katarina Evseev, sopran, Iva Macan, sopran, Karla Forjan, sopran, Magdalena Martinčić, sopran, a uz njih i njihova profesorica, sopranistica Arijana Gigliani Philipp.

U njihovoj izvedbi imali smo priliku čuti BobićevuMuru“ i „Ljubav se ne trži“, PejačevićevuVečer na školju“, kao i skladbe Ivana pl. Zajca, Milana Prebande, Blagoja Berse i Josipa Hatzea.

Sve soliste na klaviru su pratile korepetitorice Dina Katnić i Josipa Hudeček.

I ovoga puta, baš kao i protekle godine, poeziju su odabrale i čitale spisateljica Blanka Will i glumica Ana Merlin koje su ovoga puta odabrale poeziju Sunčane Škrinjarić, Dobriše Cesarića, Tina Ujevića, Vesne Parun, Viktora Vide i Mirjane Bobanac koja je nekad i sama nastupala na ovim večerima, a sada su ostale njene pjesme koje bude sjećanje na nju.

Na kraju program Arijana Gigliani Philipp zahvalila je Napretku na podršci kroz sve ove godine koje su ostale iza uz želju da se ova tradicija i dalje nastavi kroz promicanje mladih umjetnika i hrvatske literarne i glazbene baštine.